Joeri Gagarin
Volledig scherm
PREMIUM
Joeri Gagarin © BELGAIMAGE

108 minuten weg van de aarde, voor altijd een volksheld: 60 jaar geleden was Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte

Vandaag is het exact 60 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy zich in zijn koffie verslikte. Op 12 april 1961 stuurde de Sovjet-Unie vanuit het schijnbare niets met Joeri Gagarin de allereerste mens de ruimte in. Goed voor een ferme uppercut in de ruimtewedloop tussen de USSR en de VS. Dat hij de ruimte in mocht, had hij aan twee dingen te danken. Maar heel lang kon hij nadien niet genieten van zijn heldenstatus. 

5 reacties

 • Luc Lepoudre

  4 weken geleden
  Jeanne Elsen, Gagarin was wel de eerste. Ik heb destijds ook krantenknipsels verzameld over afgeluisterde berichten van zogezegde Russische mislukkingen. Meestal afkomstig uit Italië of het Britse Jodrell Bank bleek het achteraf anti-propaganda te zijn. Mijn eerste kennis met false news.
 • Ward Peeters

  4 weken geleden
  Je kan vanalles zeggen over de timing en omstandigheden waarin dit werd klaargespeeld, maar het blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart en van de mensheid tout court.
 • Dirk Van Raemdonck

  4 weken geleden
  Misschien minder beschouwd als een 'mijlpaal', maar vandaag zal het ook 40 jaar geleden zijn dat de eerste Space Shuttle (STS-1 Columbia) gelanceerd is. Aan boord zaten John Young (op zich ook een legendarische astronaut) en 'rookie' Bob Crippen.
 • Kurt Saron

  4 weken geleden
  onderschat nooit je vijand en zij die nu Rusland onderschatten wie had het eerste vaccin tegen covid maar ja de EU vond het een propaganda stunt
 • Jeanne Helsen

  4 weken geleden
  Hij was niet de eerste, wel de eerste die levend terugkeerde.
 1. Zo verliep eerste sluitingsavond van de cafés: drukte om 22 uur
  Play

  Zo verliep eerste sluitings­avond van de cafés: drukte om 22 uur

 2. Bekende YouTuber rijdt met auto dwars door menigte op Flageyplein
  Play

  Bekende YouTuber rijdt met auto dwars door menigte op Flagey­plein

Wetenschap & Planeet