1. Omstreden studie: Engeland wil proefpersonen bewust besmetten met Covid-19 voor snellere ontwikkeling vaccin

  Omstreden studie: Engeland wil proefperso­nen bewust besmetten met Covid-19 voor snellere ontwikke­ling vaccin

  Het Verenigd Koninkrijk maakt zo’n 37 miljoen euro vrij voor zogenaamd ‘human challenge’-onderzoek. Daarbij krijgen vrijwillige testpersonen het nieuwe coronavirus bewust toegediend om te zien hoe efficiënt een kandidaat-vaccin is. Dit soort klinische studies is ethisch omstreden zolang er geen afdoende behandeling bestaat voor de ingespoten ziekte. Voor Covid-19 is er tot nu toe geen geneesmiddel.
 1. Als het coronavaccin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  Als het coronavac­cin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  De zoektocht naar een efficiënt Covid-19-vaccin verloopt sneller dan ooit bij eender welke andere aandoening in het verleden. Farmaceut Moderna bijvoorbeeld ging in een record van 63 dagen van de sequencing (het bepalen van de volgorde van de verschillende bouwstenen van het coronavirus) naar de eerste prik. Maar tegenover de indrukwekkende snelheid van enkele vergevorderde kandidaat-vaccins staat ook hun fysieke fragiliteit. En dat laatste stelt overheden voor enorme logistieke uitdagingen om de vaccins vlot tot bij de bevolking te krijgen. Vooral in de VS is er vrees voor chaos. Dat is in ons land op dit moment nog eerder voorbarig. “Maar we zijn er hier ook al wel mee bezig”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
 1. Zwart gat scheurt ster aan flarden tot er slechts een ‘spaghettisliert’ overblijft

  Zwart gat scheurt ster aan flarden tot er slechts een ‘spaghetti­sliert’ overblijft

  Zwarte gaten blijven wellicht de meest mysterieuze alsook indrukwekkende verschijnselen in de ruimte. Zo kan het een ster zonder aarzelen opslokken, tot er slechts een ‘spahettisliert’ overblijft: een adembenemend schouwspel dat astronomen onlangs konden registreren met behulp van de Very Large Telescope (VLT) en de New Technology Telescope (NTT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO).
 1. Europese Commissie sluit contract met Janssen Pharmaceutica voor aankoop coronavaccin

  Europese Commissie sluit contract met Janssen Pharmaceu­ti­ca voor aankoop coronavac­cin

  De Europese Commissie heeft een contract met Janssen Pharmaceutica goedgekeurd voor de aankoop van een coronavaccin voor 200 miljoen mensen, met de optie om 200 miljoen extra doses te kopen. Dat heeft de Commissie woensdag bekendgemaakt. Het gaat om het derde contract met een farmabedrijf voor de aankoop van een toekomstig vaccin tegen Covid-19. Het kandidaat-vaccin van Janssen zit momenteel in de derde fase van de klinische proeven.