Zweden geeft pedofielen medicijn om seksdrang te onderdrukken

Wereldwijd wordt chemische castratie toegepast op veroordeelde pedofielen, maar het is de eerste keer dat medicijnen als preventieve maatregel worden ingezet. Illustratiefoto.
thinkstock Wereldwijd wordt chemische castratie toegepast op veroordeelde pedofielen, maar het is de eerste keer dat medicijnen als preventieve maatregel worden ingezet. Illustratiefoto.
In Zweden is een proefproject begonnen waarbij mannen met pedofiele neigingen een medicijn tegen prostaatkanker krijgen om hun seksdrang te onderdrukken en zo te verhinderen dat ze seksuele misdrijven plegen. Het Karolinska Instituut in Stockholm gebruikt het testosteron-onderdrukkende medicijn als een preventiemaatregel bij patiënten die hulp zoeken voor hun pedofiele fantasieën.

Eén van de deelnemers aan het proefproject is Anders, die hulp zocht omdat hij ongewenste seksuele gedachten kreeg over kinderen.

Ongepaste drang
Hij wist dat die gedachten "niet normaal" zijn. Hij liet zich interviewen onder een pseudoniem. Hij hoopt dat het baanbrekend onderzoek een eind maakt aan zijn "ongepaste drang".

"Bijna twee jaar geleden besefte ik dat ik moest opletten met mijn fantasie. Maar er rust zo'n taboe op dat ik bang was", verklaart hij.

Preventief
Aan het proefproject nemen patiënten deel die pedofiele fantasieën hebben maar die niet in daden hebben omgezet. Zij krijgen een medicijn dat normaal gebruikt wordt om gevorderde prostaatkanker te behandelen. De onderzoekers willen achterhalen of het medicijn het risico kan verlagen dat deze mannen kinderen seksueel misbruiken.

Psychiater en hoofdonderzoeker Christoffer Rahm verklaart: "Het doel is een preventieve behandeling op poten te zetten voor mannen met een pedofiele stoornis. De behandeling moet kindermisbruik verhinderen".

Wereldwijd wordt chemische castratie toegepast op veroordeelde pedofielen, maar het is de eerste keer dat medicijnen als preventieve maatregel worden ingezet. Dokter Rahm: "Met deze studie verschuiven we de aanpak van repressie naar preventie".

Genetisch risico
Een studie van het Karolinska Instituut bracht vorig jaar een sterke genetische factor aan het licht bij seksuele misdrijven. Het risico dat mannen een seksueel misdrijf plegen bleek vijf keer groter bij mannen die een broer of vader hadden die al veroordeeld werd voor een ernstig seksmisdrijf.

In de studie van dokter Rahm krijgen 30 patiënten een spuitje met het medicijn Degarelix, 30 anderen krijgen een placebo. Bij wie het medicijn kreeg, zakt het niveau van testosteron na drie dagen, een effect dat drie maanden aanhoudt.

Hersenscans
Volgens Rahm is het testosteronpeil één van de belangrijkste risicofactoren voor kindermisbruik, naast een hoge seksuele opwinding, verlaagde zelfcontrole en een laag level van empathie. De hersenen van de patiënten zullen gescand worden terwijl ze naar computerbeelden kijken van halfnaakte mensen van alle leeftijden om te zien hoe hun brein reageert.

"We proberen objectieve ijkpunten vast te leggen om het kantelpunt te bepalen waarop de patiënt daadwerkelijk overgaat tot het plegen van kindermisbruik", stelt hersenscanexpert Benny Liberg.

Geen wondermiddel
Door het medicijn te combineren met hersenscans en gesprekken met de patiënten hopen Rahm en Liberg dat ze een formule kunnen opstellen waarmee wetenschappers precies het risico zullen kunnen berekenen dat de patiënt een kind zal misbruiken. Ze waarschuwen echter dat het medicijn op zich geen wondermiddel zal zijn.

De deelnemers aan het proefproject werden gerecruteerd onder de patiënten in het behandelingsprogramma voor ongewenst seksueel gedrag van het ziekenhuis van de Karolinska-universiteit en via een nationale hulplijn. De deelnemers zullen twee tot drie jaar opgevolgd worden.