Zonsverduistering zal stroomcapactiteit in België op de proef stellen

gettyimages.be
De gedeeltelijke zonsverduistering op 20 maart zal voor België in het ergste geval een verlies van 1.300 MW aan stroomcapaciteit tot gevolg hebben. Dat zegt hoogspanningsbeheerder Elia.

De gedeeltelijke zonsverduistering zal wegen op de productie van zonnepanelen, die minder elektriciteit zullen produceren. "De maximale impact voor België bedraagt 1.300 MW, maar zal wellicht kleiner uitvallen", aldus een woordvoerster van Elia.

De hoogspanningsbeheerder verwacht geen grote problemen. "Het is vergelijkbaar met andere situaties, zoals het uitvallen van de reactor van Tihange in november", legt de woordvoerster uit. Elia overlegt ook met de andere Europese hoogspanningsbeheerders. De zonsverduistering valt immers voor in een groot deel van Europa.

In een rapport van de organisatie van Europese hoogspanningsbeheerders ENTSO-E, dat vandaag is verschenen, luidt het dat samenwerking tussen de netbeheerders cruciaal is voor het opvangen van de impact van de zonsverduistering. Bij heldere hemel betekent de zonsverduistering immers het wegvallen van 35.000 MW aan capaciteit.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels