Zondag Zonnekijkdag: vandaag kan je op twintigtal plaatsen in Vlaanderen met telescoop naar de zon turen

AP
Vandaag organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) de Zonnekijkdag. Die dag kan men op een twintigtal plaatsen in Vlaanderen terecht om veilig met telescopen naar de zon te kijken. De bezoekers krijgen er ook uitgebreide informatie, zo heeft de organisatie van amateur-astronomen meegedeeld.

Dankzij volkssterrenwachten, sterrenkundige clubs en individuele amateurastronomen, kan iedereen tijdens de Zonnekijkdag genieten van de geheimen van onze zon. Tientallen amateurastronomen, verspreid over een twintigtal kijkposten in Vlaanderen, staan deze middag klaar om de bezoekers door middel van hun telescopen te begeleiden op een reis naar de zon. Op onze ster zijn in het bijzonder zonnevlekken, zonnevlammen en de atmosfeer het bekijken waard.

Wie zelf naar de zon wil kijken, dient dit altijd op een veilige manier te doen, beklemtoont de VVS. Kijk nooit zomaar, zelfs niet met een zonnebril of als de zon laag aan de horizon staat. Probeer ook zeker nooit met een verrekijker of een telescoop te kijken zonder de juiste zonnefilter, omdat dit kan leiden tot onherstelbare oogschade.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marcel Vanalderweireldt

    Laat dat 'amateur' er maar af, wij zijn astronomen, weliswaar geen doctors in de astronomie, maar niettemin 'astronomen'.