Zo zagen thermale bronnen in Yellowstone eruit voor de mens ten tonele verscheen

Een thermale bron met alle kleuren van de regenboog in Yellowstone maar dit natuurfenomeen zag er vroeger helemaal anders uit.
Arun Yenumula/solent Een thermale bron met alle kleuren van de regenboog in Yellowstone maar dit natuurfenomeen zag er vroeger helemaal anders uit.
Toeristen van over de hele wereld zakken af naar het fenomenale Yellowstone nationaal park in de Verenigde Staten om met open mond te genieten van de kleurenpracht. Wat ze wellicht niet weten, is dat net door hun toedoen het uitzicht van de bronnen helemaal veranderd is.

Een studie van onderzoekers van de universiteiten van Montana en Brandenburg heeft met behulp van een wiskundig model achterhaald hoe de geothermale bronnen er wellicht hebben uitgezien voor de mens ten tonele verscheen.

De ontdekking van de wetenschappers is in elk geval verbluffend. Voor het populaire park in 1872 zijn deuren opende voor miljoenen toeristen, was de schitterende Morning Glory bron helderbauw. Nu heeft ze echter alle kleuren van de regenboog. Wat hebben toeristen dan gedaan waardoor het uitzicht substantieel is veranderd?

Temperatuur
Het water in de bronnen bereikt makkelijk een temperatuur van boven de 82 graden en dat is perfecte omgeving voor bacteriën die van warmte houden. Simpel gesteld: de verschillende kleuren komen overeen met bepaalde groepen van organismen die aangetrokken worden tot verschillende watertemperaturen.

Deze visualisatie toont hoe helderblauw het water van de Morning Glory er moet uitgezien hebben voor de mens het natuurfenomeen begon te vervuilen. Rechts zien we hoe het diepste water van de bron er nu uitziet.
Nugent, Shaw, en Vollmer Deze visualisatie toont hoe helderblauw het water van de Morning Glory er moet uitgezien hebben voor de mens het natuurfenomeen begon te vervuilen. Rechts zien we hoe het diepste water van de bron er nu uitziet.

Sinds de opening van het park 140 jaar geleden zijn bezoekers begonnen met het werpen van munten en ander afval in het water. Dat afval zorgde voor verstoppingen vann de trekgaten in de bron waardoor de temperatuur van het water wijzigde.

Magma
Een warmwaterbron wordt immers geothermisch verwarmd; dat wil zeggen met warmte uit de aarde zelf. In gebieden met (grote) vulkanische activiteit, zoals Yellowstone National Park, kan water worden verwarmd door contact met magma. Wanneer er echter verstoppingen ontstaan, daalt de temperatuur van het water aanzienlijk waardoor er andere types bacteriën ontstaan die het uitzicht van de bron wijzigen.

Enkel de diepste wateren van de Morning Glory bron zijn nu nog blauw. Dat komt door de manier waarop zonlicht interageert met water, besluit de universiteitsstudie.