Zo lang blijven drugs in je lichaam opspoorbaar

In je haar is tot drie maanden lang te merken of je een joint hebt gerookt.
photo_news In je haar is tot drie maanden lang te merken of je een joint hebt gerookt.
Eergisteren werden in Bazel, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Kruibeke, zes scholieren van het Sint-Jorisinstituut na een politiecontrole betrapt op het gebruik van drugs. Dat ze drugs hadden gebruikt, bleek uit een positief urinestaal. Maar hoe lang blijven drugs traceerbaar in het lichaam? Dat blijkt afhankelijk van de drug en de gebruikte methode.

Niet alle drugs laten even lang chemische sporen na in het lichaam. Van zodra iemand een drug neemt - of die nu gesnoven, gerookt of geslikt wordt - begint het lichaam die substantie af te breken. Daarbij produceert het lichaam metabolieten of bijproducten van de drug. Die kunnen in het bloed, de urine en het haar blijven hangen, lang nadat de effecten van de drug zijn uitgewerkt.

Drugtests speuren naar sporen van deze metabolieten omdat ze een goede aanwijzing vormen dat iemand daadwerkelijk een drug heeft gebruikt en er niet per ongeluk in contact mee kwam.

Tests van het haar zijn redelijk precies, maar bloed- en urinetests kunnen de meeste drugs niet opsporen indien je die een week lang niet hebt gebruikt. Zo is heroïne na drie tot vijf dagen niet meer opspoortbaar in urine. Zoals je hieronder kan zien, blijven sporen van drugs als lsd, morfine, heroïne, amfetamines en alcohol slechts 12 uur of minder in het bloed. Cannabis blijft 336 uur opspoorbaar in je bloed, veel langer dan andere drugs. De meeste drugs verdwijnen binnen de 48 uur uit het bloed.

Business Insider

Onderzoek van urine reikt verder: drie tot zes dagen voor lsd, mdma en morfine en tot wel 30 dagen voor wiet.

Business Insider

Haartests zijn de meest accurate, zoals je hieronder ziet. Tot drie maanden lang verraadt je haar of je al dan niet hebt gebruikt.

Business Insider