Zo geraak je in twee minuten van je angst voor spinnen af

thinkstock
Nederlandse wetenschappers hebben goed nieuws voor alle arachnofoben, want zij beweren in twee minuutjes iemand van zijn fobie te kunnen afhelpen. Een korte ontmoeting met een tarantula en een kleine dosis propranolol en je springt in het vervolg niet meer op een stoel als je een achtvoeter door je huis ziet wandelen.

Onderzoekers Marieke Soeter en Merel Kindt van het departement Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam stopten 45 mensen twee minuten samen met een tarantula in een kamer om zo het angstgeheugen opnieuw te activeren. Sommigen kregen een dosis propranolol, een beta-blocker tegen hartaandoeningen en hoge bloeddruk, de andere helft kreeg een placebo.  

Propranolol wordt ook voorgeschreven voor mensen die extreme spanningen ervaren. Het medicijn zorgt ervoor dat de hartslag naar beneden gaat en mensen traumatische gebeurtenissen als minder traumatisch gaan ervaren en zelfs selectief uit het geheugen gaan wissen.

Een jaar na de test stelden de onderzoekers vast dat wie het medicijn tijdens de test had ingenomen, nu minder bang was voor spinnen dan wie een placebo had genomen. "Voor de eerste keer hebben we aangetoond dat een 'vergeetmedicijn' in combinatie met een reactivering van het geheugen ontwijkgedrag kan omzetten in toenaderingsgedrag", zegt Merel Kindt.
 
Eén dosis propranolol en een korte ontmoeting met een spin, meer is er blijkbaar niet nodig om je van je angst af te helpen. Haal die tarantula dus maar al in huis!

Helpt Professor Merel Kindt je van je spinnenangst af?
Universiteit van Amsterdam Helpt Professor Merel Kindt je van je spinnenangst af?