Zo geraak je af van die vervelende fruitvliegjes

.
rv .
De zomer is in het land en daar zijn ook die vervelende fruitvliegen weer. Ze leven meestal maar veertien dagen maar eens je ze in huis hebt, verspreiden ze zich razendsnel. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat ze van bij de bron worden aangepakt. Maar hoe doe je dat?

Fruitvliegjes voorkomen is gemakkelijker dan fruitvliegen bestrijden. Een vrouwelijke fruitvlieg legt vierhonderd tot negenhonderd eitjes per keer, en dertig uur later zit je met een heuse plaag. Daarom hierbij een aantal tips om de fruitvlieg te bestrijden door ze simpelweg buiten je huis te houden…

Verpakking

Verpak fruit en groenten altijd in folie en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Bedek fruit dat niet in de koelkast ligt met een netje of zet er een omgedraaid vergiet over

Afval

Gooi overrijp fruit niet binnen in de vuilnisbak weg, maar buiten in de vuilcontainer of op een composthoop. Maak je vuilnisbak in de keuken elke dag leeg want hij trekt beestjes aan

Hygiëne

Hou je aanrecht en eettafel proper en laat geen voedsel rondslingeren. Breng lege flessen onmiddellijk naar de glasbol. Een bodempje frisdrank is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden.

Laat een boeket bloemen niet te hard verwelken, ook dat trekt fruitvliegen aan

Ververs regelmatig de filter van je dampkap. Poets regelmatig de oven, microgolfoven, je fornuis en ook de vaatwasser. Achtergebleven etensresten zijn een feest voor fruitvliegen

Was je handdoeken zeer regelmatig: een vochtige theedoek is een broedplaats voor fruitvliegen

Wijnruit

Zet wijnruit naast je open raam of in de buurt van de fruitschaal. Wijnruit is een kruid dat een natuurlijk afweermiddel voor fruitvliegjes is.

Zelfgemaakte val

Heb je toch prijs, dan kan je proberen de diertjes te vangen. Hiervoor kan je een zelfgemaakte val maken. Zet iets zoets in een schaaltje, bijvoorbeeld de onderkant van een kapotgesneden plastic fles. Zet de hals er ondersteboven op. De vliegjes vinden wel de weg naar binnen maar niet meer hoe ze terug buiten geraken.

Ook een schaaltje waarover plastic folie is gespannen waarin je een gaatje prikt met een tandenstoker, werkt heel goed. In geen tijd vinden de vliegjes de weg naar binnen, maar terug weggeraken is bijna onmogelijk voor de diertjes.

Klinkt een zelfgemaakte val te moeilijk? Dan kan je ook op een schaaltje azijn met afwasmiddel mengen. De vliegjes zullen meteen verdrinken.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frans huybregts

  neem gewoon de stofzuiger heel makkelijk alles weg

 • Marc Spandel

  Ik heb juist 3 struikjes 'wijnruit' aangekocht én geplant én 'kraantjeswater' gegeven! Nu nog afwachten of dit artikel de waarheid verkondigt heeft en geen reclamestunt is om de verkoop van dit soort middeltjes te stimuleren. :) Als ik zie hoe ongegeneerd de bekendste (duurste) bloemist van Sint-Niklaas de stukjes groen voor zijn winkel mag bewateren van het gemeentebestuur, dan mag ik het dus ook!

 • Guido Delrio

  Een open blik waar nog een klets bier in is die je bedenkt met een diep vries zakje. Zorg dat de beestjes er langs de onderkant in kunnen. Zoeken hun uitvlucht langs boven, wat dus niet lukt. 100% succes.

 • Tina Colpaert

  voor je gaat werken in de keuken eens met de spuitbus rond gaan of ze zijn dood of ze zijn makkelijk te vangen als je thuiskomt

 • Marc Bohets

  Opgelet, binnen de kortste keren heb je Ben Weydts of Gaya op je dak wegens dierenmishandeling ;-)