Zijn we dan toch alleen? Zelfs specialisten geloven niet meer in ufo's

Er zijn tegenwoordig steeds minder meldingen van ufo's en ook fanaten van vliegende schotels moeten toegeven dat ze beginnen te twijfelen aan buitenaards leven.

Al tientallen jaren houden ufo-watchers het luchtruim voor ons in de gaten. Maar na al die tijd hebben ze nog geen bewijzen gevonden. Bovendien worden er steeds minder ufo's gezien en dat kan de komende jaren tot het einde van een hype leiden, stellen Britse 'ufo-kenners'. Volgende week organiseert één van de grootste organisaties in het onderzoek van ufo's een bijeenkomst om te bespreken of ze nog wel een toekomst hebben.

"Het is best mogelijk dat over tien jaar niemand nog over ufo's spreekt", zegt Dave Wood, voorzitter van de 'Association for the Scientific Study of Anomalous Phenomena' (Assap). "Het gebrek aan bewijzen doet ons vaststellen dat er niets is daarbuiten. Ik denk dat iedere ufo-onderzoeker zal zeggen dat 98 procent van de vaststellingen eenvoudig te verklaren zijn." Dat het aantal meldingen afneemt, is heel verrassend in deze tijd van het internet. Bij Assap is het aantal ufo-zaken sinds 1988 met liefst 96 procent gedaald. Natuurlijk impliceert het gebrek aan ufo's niet noodzakelijk dat er geen buitenaards leven mogelijk is.

Oud nieuws
Veel van de verhalen die ufo-organisaties vandaag onderzoeken, zijn meldingen van tientallen jaren geleden. Zo is een incident in Roswell in 1947 nog steeds een populair onderwerp. Toen zou een buitenaards ruimteschip in New Mexico gecrasht zijn. "Op ufo-conferenties praten mensen hoofdzakelijk over oude gevallen. Ze brengen zelden nieuwe verhalen aan." Eerder dit jaar heeft het Britse ministerie van Defensie aangekondigd dat ze bij gebrek aan bewijzen niet langer onderzoek naar ufo's voeren en dat er geen bedreiging is voor het Verenigd Koninkrijk.

Poll

Geloof jij in buitenaards leven?

  • Ja 70%
  • Neen 16%
  • Ik twijfel 14%
Nu haast iedereen een camera in zijn gsm heeft, zouden dit soort beelden eerder moeten toenemen.
getty Nu haast iedereen een camera in zijn gsm heeft, zouden dit soort beelden eerder moeten toenemen.

David Clark, ufo-adviseur van het Nationaal Archief, stelt dat het een dood onderwerp is. "Iedereen beschikt tegenwoordig over een camera. Als er echt dingen zouden rondvliegen, zouden we nu toch over duidelijk bewijsmateriaal moeten beschikken." Vroeger moesten mensen brieven sturen en werd het mysterie versterkt door gebrek aan antwoorden, stelt Clark. Tegenwoordig wordt alles door het internet meteen verklaard of weerlegd.

Ook Nick Pope, van 1991 tot 1994 voorzitter van de UFO desk op het Britse ministerie van Defensie, geeft toe dat er veel vals materiaal op websites als YouTube circuleert. Toch wil hij het onderwerp niet zomaar over boord gooien. "Er zijn vandaag zoveel meldingen toe te schrijven aan Chinese lantaarns dat we de interessante gevallen uit het oog dreigen te verliezen", zegt hij. "Of zoals ik vroeger op het ministerie altijd stelde: de gelovigen hoeven maar één keer gelijk te krijgen."

Veel valse meldingen worden op het internet meteen ontkracht. Deze dode alien uit Rusland ging al snel viraal op het internet.
Photo News Veel valse meldingen worden op het internet meteen ontkracht. Deze dode alien uit Rusland ging al snel viraal op het internet.

België
Ook in ons land bestaat er een meldpunt voor wie denkt een ufo te hebben gezien. Oprichter Frederick Delaere stelt een andere trend vast dan in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel zijn meldpunt nog maar sinds 2007 bestaat, kreeg hij toch al 1.058 meldingen binnen. Ieder jaar blijft dat aantal groeien. "We moeten toegeven dat een deel van deze meldingen te weinig bruikbare informatie bevat voor verder onderzoek", zegt hij. "We gaan daarom het meldingsformulier aanpassen, waardoor getuigen genoodzaakt zullen zijn ons van meer bruikbare informatie te voorzien."

Het meldpunt werkt samen met sterrenwachten en meteorologische instanties. Naast de archivering van alle meldingen probeert de organisatie ook logische verklaringen te zoeken. "We zijn geen voorstanders van de buitenaardse hypothese, die jammerlijk genoeg vaak in verband wordt gebracht met dergelijke waarnemingen. Het promoten van zo'n theorieën brengt veel schade aan het kritisch en wetenschappelijk onderzoek van dit fenomeen toe."