Zeven planeten rond TRAPPIST-1 dan toch niet zo leefbaar als eerst gedacht

Op slechts veertig lichtjaren van de aarde verwijderd, zijn zeven exoplaneten ontdekt die rond dwergster TRAPPIST-1 cirkelen. Op zeker drie ervan zou leven mogelijk zijn, werd aanvankelijk gezegd.
Photo News Op slechts veertig lichtjaren van de aarde verwijderd, zijn zeven exoplaneten ontdekt die rond dwergster TRAPPIST-1 cirkelen. Op zeker drie ervan zou leven mogelijk zijn, werd aanvankelijk gezegd.
Ultraviolette straling afkomstig van de moederster zou ervoor zorgen dat de planeten rond dwergster TRAPPIST-1 in korte tijd van hun atmosfeer ontdaan worden. Met andere woorden: de zeven nieuwe planeten, een ontdekking die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA eind februari naar buiten bracht, zijn misschien toch niet zo leefbaar als aanvankelijk gedacht.

TRAPPIST-1 was vorige maand wereldnieuws nadat astronomen, waaronder Luikenaars, ontdekten dat de ster zeven planeten rond zich had die qua omvang op de aarde gelijken. Drie van die planeten bevinden zich ook dicht genoeg bij de warmte van de ster om leefbaar te zijn. Momenteel wordt verondersteld dat de planeten rond TRAPPIST-1 ook beschikken over een atmosfeer. Maar helemaal zeker is dat niet. 

Bovendien blijkt uit onderzoek van astronomen dat de ultraviolette straling die TRAPPIST-1 uitstoot, een probleem veroorzaakt. De straling heeft immers tot gevolg dat de planeten TRAPPIST-1 d, e, f en g (de planeten kregen allemaal een letter mee in afwachting van een nieuwe naam) hun eventuele atmosfeer binnen 5 à 22 miljard jaar zouden verliezen. De binnenste planeten - b en c - zouden hun eventuele atmosfeer in 1 tot 3 miljard jaar kwijtraken. Dat zou dus betekenen dat de planeten onbewoonbaar zijn. 

De astronomen komen tot die conclusie nadat ze TRAPPIST-1 onderzochten met ruimtelescoop Hubble. Ze publiceerden hun bevindingen in "Astronomy & Astrophysics'.

Jonge ster
Daarnaast is ook de leeftijd van de ster voer voor discussie en onderzoek. De ultraviolette straling suggereert namelijk dat TRAPPIST-1 nog heel erg jong is. Wetenschappers zijn er wel nog niet uit wat de exacte leeftijd precies is. Eerder onderzoek suggereerde dat de ster in ieder geval ouder is dan 500 miljoen jaar. Dat is jong in vergelijking met onze eigen zon, die liefst 4,5 miljard jaar oud is.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • steven de wachter

  Als je daar 2200000000 jaar kunt overleven lijkt mij dat toch redelijk lang.....

 • Pas Quello

  Dinosouris ? Zijn dat gigantische franse muizen ?

 • Bob Nalyd

  Alle nu toch niet leefbaar. Tja die wetenschappers willen ook wel wat reclame eh. Vanwaar moeten anders de centjes komen voor hun o zo belangrijke ruimteonderzoeken.

 • 't is weer van da 't is weer van da

  Hoe sneller hoe beter we iets die richting opsturen zonder bemanning dan. Ik geloof echt dat er nog ergens in dit heelal dinosouris rondlopen. En ook mensen gelijk wij. Velen dier soorten die wij ook rijk zijn en nog triljoenen andere soorten natuurlijk. Wij zijn onstaan door bacterie die door ijsblokken onze planeet bezaaide ook die zelfde bacterie hebben andere planeten gehaald. Zou absurd zijn te geloven in elions gelijk wij ze beschrijven.

 • Lut Tía

  Als die ster 500 miljoen jaar oud is, dan is er toch nog 4,5 tot 21,5 miljard jaar atmosfeer? Lijkt mij tijd genoeg voor leven