Zesduizend re-enactors doen slag bij Waterloo over

Tromgeroffel, geweervuur, kanonschoten en een chargerende cavalerie: duizenden re-enactors in outfits van destijds hebben vanavond de slag bij Waterloo nagespeeld zoals het 200 jaar geleden gebeurde. Tienduizenden toeschouwers zagen het schouwspel in de schaduw van de Leeuw van Waterloo.

De bijna 6.000 figuranten, onder wie een 300-tal ruiters, waren uit de hele wereld gekomen om de grootste reconstructie ooit te doen van de slag waarbij Napoleon Bonaparte definitief ten onder ging.

Gedurende twee uren hebben de troepen van Napoleon vrijdagavond onder een bewolkte maar droge hemel de Franse aanval ingeluid, het eerste deel van de twee reconstructies die voor de 200ste verjaardag gepland zijn. De circa 60.000 toeschouwers kregen in verschillende talen via luidsprekers uitleg over de sleutelmomenten van de slag van 18 juni 1815.

Morgenavond wordt in het tweede deel de beslissende tegenzet van de geallieerden nagespeeld.

Bij de toeschouwers waren ook heel wat buitenlanders, uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk tot zelfs uit de Verenigde Staten.

Verkeershinder blijft uit

Door het grote aantal bezoekers werd gevreesd voor heel wat verkeershinder en lange files. Maar velen hadden hierop geanticipeerd en waren vandaag reeds enkele uren op voorhand gekomen, waarbij ze de tijd namen om de historische kampementen te bewonderen. Velen verlieten de site vanavond ook voortijdig, om de files voor te zijn. Dat was ook het geval voor de toeschouwers die ver van het spektakel zaten en weinig konden zien.

De re-enacting vormt het orgelpunt van de herdenkingsplechtigheden rond de Slag van Waterloo. De organisatie was in handen van de gemeenten Eigenbrakel, Waterloo, Lasne en Genappe, in samenwerking met de provincie Waals-Brabant en met een privépartner. Met een globale kost van 10 miljoen euro hoopt men ook de toeristische interesse voor de site in Waterloo weer aan te wakkeren. De voorbije maanden werden er heel wat renovatiewerken uitgevoerd.

GETTY
AFP
REUTERS
BELGA
GETTY
REUTERS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS