Zendamateur legt van uit tuinhuisje contact met ISS

photo_news
Een zendamateur heeft vanuit zijn tuinhuisje contact gelegd met het Internationaal Ruimtestation ISS. "Welkom aan boord", luidde het.

Adrian Lane uit Coleford lukte het quasi onmogelijke. Met zijn zendapparatuur die hij in zijn vrije tijd bouwde, legde hij contact met het ISS, schrijft Futurezone. De 52-jarige Brit bereidde zijn poging wekenlang voor. Hij zocht eerst de reisroute uit van het ruimtestation en zo kon hij precies bepalen wanneer het mogelijk zou zijn om de astronauten te contacteren. Dat alles was natuurlijk theorie en wat nog meer was, hij had 'slechts' vier minuten tijd om in zijn opzet te slagen.

Tot zijn grote verbazing lukte het al bij de eerste poging. "Welkom aan boord", kreeg hij te horen van Scott Kelly of Kjell Lindgren, de twee astronauten die op dat ogenblik in het ISS aanwezig waren. Het duo had wel zin in een korte babbel met een aardbewoner en zo kon Lane 50 seconden met de twee converseren die op dat ogenblik 400 kilometer boven het aardoppervlak vlogen.

De crew van ISS mag in haar vrije tijd wel degelijk radiogesprekken voeren met amateurs. Wie ook eens een poging wil wagen kan op deze website terecht voor de nodige info over de beste tijdstippen en frequenties.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.