Zeldzame witte orka gespot voor kust van Alaska

UNKNOWN

Voor de kust van Alaska is vorige maand een zeldzame witte orka gespot. Het dier is zo zeldzaam, dat men stilaan dacht dat het enkel om een mythe ging. Jaren geleden werd er al eens melding van gemaakt, maar sindsdien had niemand de orka meer gezien. Nu heeft men het dier eindelijk op foto kunnen vastleggen.

De orka werd eerder toevallig gespot door onderzoekers. Die waren ter hoogte van de Aleoeten, een eilandengroep in het westen van Alaska, de pollak (witte koolvis) aan het bestuderen toen ze de orka opmerkten. "Iedereen rende meteen naar zijn fototoestel", doet Holly Fearnbach van het Amerikaans Nationaal Zeezoogdiereninstituut haar relaas aan AP.

"Door zijn witte vin viel hij onmiddellijk op. Maar toen we hem van wat dichterbij bekeken, zagen we dat zijn huid gele en bruine tinten vertoonden. Een echte albino-orka is het dus niet." "Maar goed ook", aldus collega-wetenschapper John Durban. "Albino-dieren leven meestal niet zo lang en kunnen ernstige gezondheidsproblemen hebben. Deze orka zag er gezond uit." Nog volgens Durban werden in 1993 en 2001 op dezelfde plek ook al eens witte orka's gespot. (sps)