Exclusief voor abonnees

Zeg niet 'global warming' maar 'global heating': The Guardian warmt klimaatwoordenschat op

Hoofdredacteur Katharine Viner wil dat haar krant “wetenschappelijk precies” is, en duidelijk maakt dat wetenschappers al gewagen van een “catastrofe voor de mensheid”.
Shutterstock Hoofdredacteur Katharine Viner wil dat haar krant “wetenschappelijk precies” is, en duidelijk maakt dat wetenschappers al gewagen van een “catastrofe voor de mensheid”.
Bij de Britse krant The Guardian wordt aan de klimaatterminologie wat drama toegevoegd. Een goed plan, een infantiel idee of journalistiek activisme?

Op het eerste gezicht leek het een grap, maar het is serieus. De Britse krant The Guardian steekt een tandje bij in de berichtgeving over het klimaat. Ze wil het niet langer hebben over ‘climate change’, maar over ‘climate emergency’, ‘climate crisis’ of ‘climate breakdown’ – verandering wordt ‘crisis’, ‘noodtoestand’ of ‘ineenstorting’. In plaats van ‘global warming’ verkiest de hoofdredactie nu ‘global heating’: opwarming wordt verhitting. Zo raakt, naast de planeet, ook de woordenschat opgewarmd.

Het gebruik van de nieuwe termen is niet verplicht maar wordt aanbevolen, zodat de kans groot is dat de redactie zal volgen. Hoofdredacteur Katharine Viner wil dat haar krant “wetenschappelijk precies” is, en duidelijk maakt dat wetenschappers al gewagen van een “catastrofe voor de mensheid”.

Belgische experts

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mario declerck

    De opwarming bij ons is ook op verlof. Het is net herfst hier.

  • Eric Freiland

    'The Guardian' is een extreemlinkse krant die, zoals in de rode en religieuze dictaturen , een bepaald taalgebruik en newspeak wil opleggen.