Zeeschildpadden dragen zwempak voor wetenschap

University of Queensland
Australische wetenschappers die het leven van de zeeschildpad bestuderen, hebben een opmerkelijke methode uitgedokterd om de uitwerpselen van de dieren te verzamelen. Ze maakten badpakken voor de bedreigde soort, zo meldt USA Today. Die methode bleek niet alleen schattig, ze was ook succesvol.

Onderzoekers van de universiteit van Queensland interesseren zich in de feces omdat die prijsgeven waar de schildpadden hun eten halen. Met die informatie kunnen bepaalde gebieden beter beschermd worden, en is het voortbestaan van de bedreigde soort misschien verzekerd, meldt USA Today.

Omdat het geen sinecure is om uitwerpselen van schildpadden in open zee uit het water te vissen, nam het onderzoeksteam zes exemplaren gevangen en stopte die in een tank. Maar ook daar bleek het niet simpel om de feces te onderscheppen.

PhD-student Owen Coffee kwam uiteindelijk met het idee op de proppen om de zwempakjes te maken. Die dienden om een soort van luier op z'n plaats te houden en aan het team zo vlot onderzoeksmateriaal te bezorgen. De methode bleek een succes.

Volgens de nieuwssite verzamelden de wetenschappers dankzij de uitvinding vlot de nodige stalen uitwerpselen, waarna de schildpadden weer werden vrijgelaten in Moreton Bay, voor de kust van Australië. Op de resultaten van het onderzoek is het nog wachten.

University of Queensland
University of Queensland
University of Queensland