Zeeplankton aan buitenwand ruimtestation ISS gevonden

Kosmonaut Oleg Artemjev tijdens zijn ruimtewandeling.
AFP Kosmonaut Oleg Artemjev tijdens zijn ruimtewandeling.
Er is zeeplankton gevonden aan de buitenzijde van het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovjov vandaag bekendgemaakt, daags na een succesvolle ruimtewandeling van twee Russische kosmonauten.

Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev hebben volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA vijf uur en elf minuten in het absolute luchtledige gewerkt. Zij hebben daarbij 400 km boven het aardoppervlak succesvol de 1,5 kilo Russisch-Peruaanse nanosatelliet NS-1 uitgezet, experimenten weggehaald en geplaatst, uitrusting geïnstalleerd en de buitenzijde van de spacemeccano geïnspecteerd. Het werk is voorspoedig verlopen, want aanvankelijk zou het uitje meer dan zes uur duren.

Een groter verrassing was evenwel het nieuws van vluchtleider en ex-kosmonaut Solovjov dat tijdens experimenten vorig jaar sporen van zeeplankton zijn gevonden aan de buitenzijde van het ISS. Vroeger was al gebleken dat sommige organismen buiten het station kunnen overleven, ten prooi aan gewichtloosheid, extreme temperaturen en felle kosmische straling.

Sterk vervuild
Hoe het plankton aan de wand van het ISS is kunnen komen, kon Solovjov niet zeggen en dient volgens hem verder onderzocht. Zo is er bijvoorbeeld geen plankton aanwezig op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan.

Feit is echter ook dat de buitenwand van het ISS sterk vervuild is, onder meer tengevolge van de werking van raketmotoren. Vooral de ramen van het ISS zijn aan een schoonmaak toe.