Zeeniveau steeg in 20ste eeuw sneller dan in voorgaande 2.700 jaar

Een vrouw staat op een rots terwijl haar man vist op Bikeman, één van de Kiribati-eilanden in de Stille Oceaan die slechts enkele meter boven het zeeniveau uitkomen.
REUTERS Een vrouw staat op een rots terwijl haar man vist op Bikeman, één van de Kiribati-eilanden in de Stille Oceaan die slechts enkele meter boven het zeeniveau uitkomen.
Wetenschappers hebben een nieuw model opgesteld van de evolutie van het zeeniveau op aarde tijdens de voorbije 3.000 jaar. Daaruit besluiten ze dat dat stijging in de 20ste eeuw "met 95% zekerheid sneller verliep dan tijdens eender welke van de 27 eerdere eeuwen".

De studie, verricht door tien klimaatwetenschappers aan universiteiten over de hele wereld, stelt ook dat zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering het wereldwijde zeeniveau "zeer waarschijnlijk" tijdens de 20ste eeuw gewijzigd zou zijn met tussen een daling van 3 centimeter en een stijging van 7 centimeter. Over de 20ste eeuw werd een stijging van 14 centimeter vastgesteld.

1.4 millimeter per jaar
Volgens de nieuwe studie steeg het wereldwijde zeeniveau met 1.4 millimeter per jaar. Cijfers van NASA, die de huidige stijging van het zeeniveau op 3.4 millimeter per jaar legt, geven aan dat de stijging accelereert.

De auteurs van de studie stellen dat reeds in de 19de eeuw een "significante" en "historische" acceleratie in de stijging van het zeeniveau plaatsgreep.

Daling tussen 1000 en 1400
De studie wees ook uit dat de 20ste eeuw niet de enige periode was waarin de temperatuur van de aarde en het zeeniveau samen wijzigden. Zo zakte het zeeniveau tussen 1000 en 1400 met een "statistisch robuste" 8 centimeter. In die periode zakte de temperatuur wereldwijd met zo'n 0.2°C.

Een rapport van het klimaatpanel van de VS stelde in 2013 met 95% zekerheid dat de menselijke activiteit aan de grondslag ligt van tenminste de helft van de klimaatverandering in de voorbije 50 jaar.

Prognose te conservatief
Datzelfde rapport, dat als een sleutelstudie inzake klimaatopwarming wordt beschouwd, voorspelde een stijging van het zeeniveau met 30 tot 90 centimeter. Reeds vorig jaar stelden onderzoekers dat die prognose te conservatief was.

In december vorig jaar sloten ministers uit 195 landen in Parijs een bindende overeenkomst om de strijd met de klimaatverandering aan te gaan. Het doel daarvan is deze eeuw het gebruik fossiele brandstoffen te bannen en de opwarming van de aarde te beperken tot "flink onder 2 graden en zo mogelijk onder 1.5 graden".
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.