Zeehond Sahara kan niet tegen de kou

Een zeehond uit de ijskoude wateren rond Groenland en IJsland die niet tegen de kou kan, krijgt een speciale therapie in het zeehospitium in het zuid-Engelse Cornwall, zo schrijft de Sunday Times.

Te koud
Sahara, zoals het dier enigszins ironisch werd genoemd, is twee jaar oud en werd geboren in de oceaan rond de bevroren kuststreken van IJsland en Groenland. Maar daar voelt hij zich duidelijk niet op zijn gemak, wegens te koud.

Vluchten
Tot twee keer toe vluchtte Sahara dan ook naar warmere oorden. Eerst naar de kust van Marokko, meer dan 4.000 kilometer van zijn eigenlijke "territorium". Toen het toen negen maanden oude dier daar werd gevonden was zijn pels kaal en leek hij ten dode opgeschreven. Hij werd opgelapt in het zeehondencentrum in Cornwall en toen vrijgelaten nabij de Schotse Orkney eilanden, in de hoop dat hij zou hebben ontdekt dat hij niet was voorbestemd voor warmer water en zou terugzwemmen naar de Poolstreek.

Operatie mislukt
Maar die "Free Sahara"-operatie mislukte, want opnieuw trok het dier zuidwaarts. En opnieuw kwam hij in moeilijkheden, nu omdat hij in dat water geen voedsel kon vinden. Uiteindelijk werd de zeehond in december weer overgevlogen naar Cornwall, waar hij nu mag blijven en waar men probeert met behulp van een ijsmachine te zorgen dat zijn leefomstandigheden daar zoveel mogelijk lijken op die in zijn geboortestreek.

Vogel met hoogtevrees
Sahara blijft echter een probleemgeval, want die eerste kennismaking met het ijs viel al weer zwaar tegen. Om het met de woorden van oppasser Tamara Cooper te zeggen: "een Arctische zeehond die bang is van de kou, dat is zoiets als een vogel met hoogtevrees". (belga/tdb)