Ze crashte toen ze als eerste vrouw rond de wereld probeerde te vliegen. Maar mysterieuze foto zou erop wijzen dat ze het toch overleefde

History Channel, AP
Het is een van de grote mysteries in de Amerikaanse geschiedenis: de verdwijning van Amelia Earhart. Ze was de eerste vrouw die in 1932 - op haar eentje - de Atlantische Oceaan overvloog. Maar toen ze ook als eerste de wereld probeerde rond te vliegen, ging het fout. Ze verdween met haar navigator Fred Noonan op 2 juli 1937 boven Oceanië. Hun lichamen werden nooit gevonden, net als hun vliegtuig. Twee jaar later werd ze doodverklaard. Maar een foto die ontdekt werd in het Amerikaanse Nationaal Archief zou nu wel eens een ander licht op de zaak kunnen werpen.

Het was gepensioneerd agent Les Kinney die de foto boven water haalde. Volgens hem zou de vrouw op het beeld Earhart zijn. En dat zou betekenen dat ze de crash toch overleefde. Hij baseert zich daarvoor onder meer op forensisch bewijs, zo klinkt het in een nieuwe documentaire van History Channel, die komend weekend in première gaat: 'Amelia Earhart: The Lost Evidence'.

"De foto kwam uit een dossier van de marine, dat eigenlijk top secret was", aldus Kinney. "Hij werd verkeerd geklasseerd en zo heb ik hem gevonden. Dat de overheid hem verborgen hield, zou erop kunnen wijzen dat Earhart misschien wel op een spionagemissie was."

Marshalleilanden
Het beeld werd genomen op Jaluit, een atol in de Stille Oceaan dat tot de Marshalleilanden behoort. "De vrouw op de foto heeft kort haar en een lichaamsbouw die perfect overeenkomen met eerder foto's die van de pilote werden genomen", klinkt het. "De man uiterst rechts op de pier lijkt dan weer als twee druppels water op Fred Noonan. Onder meer door zijn opmerkelijke haarlijn." (lees hieronder verder)

Earhart en Noonan net voor hun fatale vlucht.
ap Earhart en Noonan net voor hun fatale vlucht.
Earhart bij de Electra, waarmee ze haar laatste reis ondernam.
ap Earhart bij de Electra, waarmee ze haar laatste reis ondernam.

Volgens de nieuwe theorie zou Earhart na de crash gevangengenomen zijn door de Japanners. In de achtergrond van de foto zou volgens de onderzoekers een Japans schip te zien zijn dat een voorwerp voorttrekt van 11,5 meter, exact de lengte van het vliegtuig waarmee Earhart vloog toen ze verdween.

Cel
Een van de theses in de documentaire is dat de twee Amerikanen in een Japanse cel gestopt zouden zijn op het eiland Saipan, waar ze later stierven. De foto zou in elk geval het eerste harde bewijs zijn dat Earhart de crash overleefde.

Earhart in 1932, toen ze in haar eentje de Atlantische Oceaan overvloog.
ap Earhart in 1932, toen ze in haar eentje de Atlantische Oceaan overvloog.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.