WWF: “België heeft nog maar 100 dagen voor klimaatplan”

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
"België moet dringend de hand aan de ploeg slaan: tegen eind december - binnen 100 dagen dus - moet ons land een finaal klimaat- en energieplan indienen bij de Europese Unie. Daarin moeten doelstellingen en concrete maatregelen opgelijst staan die ons naar nul uitstoot kunnen brengen tegen 2050." Dat zegt de natuurbehoudsorganisatie WWF, aan de vooravond van de wereldwijde actieweek voor het klimaat, die vrijdag begint.

Het Belgische klimaatplan moet ook de basis leggen voor grootschalig natuurherstel, wat ons de beste opties biedt om problemen aan te pakken zoals droogte, overstromingen en de stijgende zeespiegel, vindt WWF. Op internationaal vlak komen regeringen vanaf vrijdag bijeen in Monaco om een nieuw VN-rapport goed te keuren dat de gevolgen en risico's van dramatisch veranderende oceanen, poolgebieden en gletsjers schetst.

Het rapport onderstreept volgens WWF "de crisis waarmee we worden geconfronteerd, waarbij de klimaateffecten in omvang, frequentie en intensiteit overal aan het toenemen zijn." Dit nieuwe rapport werd voortgebracht door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de VN-instantie die verantwoordelijk is voor het beoordelen van de wetenschap met betrekking tot klimaatverandering.

Broeikasgassen

"Snelle en diepe verminderingen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zijn cruciaal om veel klimaatrisico's te beperken en zullen ook aanpassing eenvoudiger en effectiever maken", zegt WWF in een persmededeling. "Pogingen om de klimaatverandering af te remmen en natuurverlies te stoppen moeten hand in hand gaan, en volledig worden geïntegreerd met klimaatadaptatie.”

WWF verwacht dat dit rapport de urgentie bij regeringen overal ter wereld aanvuurt. De klimaatcrisis moet dringend bovenaan de politieke agenda komen te staan en nationale klimaatplannen moeten worden opgeschroefd tot het ambitieniveau dat we nodig hebben, zegt de organisatie nog.

Evenementen

Vrijdag gaat de Europese actieweek “Global Week for Future” van start. Die begint met een derde Wereldwijde staking voor het Klimaat en eindigt op 27 september.

Verschillende klimaatactiegroepen organiseren een hele week lang evenementen rond de klimaatkwestie in ons land. Na de mars van de derde Wereldwijde staking voor het Klimaat in Brussel op 20 september, is er op 21 september op het strand van Oostende een herdenking voor de klimaatvluchtelingen die in zee stierven, gevolgd door een beach clean-up. De Autoloze Zondag vormt op 22 september het decor voor een burgerbijeenkomst. Die gaat door van 11 tot 13 uur op het Jean Reyplein aan de Europese wijk in Brussel. Onder meer econoom Pierre Larrouturou, Anuna De Wever en leden van EU Staff for Climate komen er spreken over de klimaaturgentie.

De activiteiten gaan na Autoloze Zondag nog door. Zo staat er nog een groot debat over de voedselproductie op het programma op 24 september, is er nog de Global Climate Science Day op 25 september en een Lunch Break for Climate op 26 september. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  We hebben nog geen regering en als we er een zouden hebben dan zouden ze toch niets doen behalve veel bla bla bla Daarnaast hebben we een diepe put in de begroting en wie gaat dat betalen ?? Ik niet want ik verhuis naar Spanje einde dit jaar

 • Ronny Van de Wal

  WWF BUDGET € 2 340 000 voor 2013-2018.Gemakkelijk te vinden on line.Wat je niet zo gemakkelijk vindt is hoeveel er zoal gaat naar al hun COO's en andere leidinggevenden van hen.

 • anna vandenberg

  Het klimaat daar kan je niets aan veranderen, het milieu daar moet dringend iets gebeuren. Hoe meer mensen hoe meer CO2 uitstoot en vervuiling de simpele zielen die denken dat alles op te vangen door groene energie mogen een goed plan tonen. Het is organisatie die geleid worden door lobbyisten. Terug anders gaan leven, op ecologisch verantwoorde wijze, de korte keten, natuurlijke bouwmaterialen enz, minder reizen, maar ze gaan zelf zo graag op wereldreis en leven niet duurzaam maar goedkoop.

 • Wim Eggermont

  Peace of cakes. Met 4 milieu ministers gaat dat toch 4 keer sneller dan onze buurlanden. In principe hebben we nog 400 dagen. Onze politiekers lossen dit op als het problem zich stelt.

 • gina duribreux

  als we nu zelfde moesten doen of china want wij hebben geen grondstof om uit te voeren en als we verder miljairden aan geven dan zal hhet moeten met de lucht die we hebben al dit gezever moet stoppen beetje per beetje of moet hier de volle leegloop zijn dat we allemaal ambtenaar worden met dik pensioen