Wrak van Russisch oorlogsschip met “112 miljard euro aan goud aan boord” gevonden voor kust Zuid-Korea

De Dmitrii Donskoy in betere tijden.
Shinil Group De Dmitrii Donskoy in betere tijden.
Een Zuid-Koreaans bergingsbedrijf heeft het wrak gevonden van een Russisch oorloggschip dat 113 jaar geleden ten onder ging. Aan boord van het schip zou zich nog steeds 200 ton goud bevinden, goed voor een totale waarde van 112 miljard euro.

Het Russische schip Dmitrii Donskoy ging ten onder in 1905 tijdens de zeeslag van Tsushima voor het Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo, waar 38 Baltische schepen en 89 Japanse schepen een strijd uitvochten in de Russisch-Japanse oorlog.

Shinil Group

Een team van experts uit Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekte het wrak zondag op een diepte van ongeveer 400 meter. Ze gebruikten twee bemande duikbootjes om beelden van het wrak te maken. 

Uit de beelden blijkt de uitvoerige schade die het schip opliep na een confrontatie met Japanse oorlogsschepen in mei 1905, alsook de ondertussen met zeeleven begroeide kanonnen en geweren, ankers, masten en het stuurwiel.

Schat aan boord?

Volgens de overlevering zou de Dmitrii Donskoy 5.500 dozen met goudstaven en gouden munten aan boord gehad hebben die het uit de handen van de Japanners wilde houden. Dat geld zou dienen voor de betaling van bemanningsleden en aanmeerkosten.

Echt bewijs dat het schip goud aan boord had, bestaat echter niet. Volgens wetenschappers is het onwaarschijnlijk dat een oorlogsschip een dergelijke waardevolle lading aan boord zou hebben. Kirill Kolesnichenko, professor sociale wetenschappen aan de Federale Universiteit van het Verre Oosten in Vladivostok, wijst erop dat het onveilig is om al je geld aan boord van één schip te houden, zo vertelde hij aan de Russische nieuwssite RIA Novosti. Bovendien is het bizar dat Rusland het geld per schip zou vervoeren, terwijl het veel veiliger zou zijn om het per trein naar Vladivostok over te brengen.

Met eenpersoonsduikbootjes werd het wrak verkend.
Shinil Group Met eenpersoonsduikbootjes werd het wrak verkend.

De in Seoel gebaseerde Shinil Group, die de zoektocht naar het schip leidde, hoopt het wrak in oktober en november te kunnen bergen. De geschatte waarde van het goud aan boord bedraagt momenteel zo’n 112 miljard euro.

De helft van de schat die aan boord van het schip gevonden wordt, zal worden overgedragen aan de Russische overheid, deelt het bedrijf mee. Tien procent van het resterende bedrag zal geïnvesteerd worden in toeristische projecten op het eiland Ulleungdo, waar ook een museum gewijd zal worden aan het schip.

Vergunning 

Shinil Group heeft echter nog geen vergunningsaanvraag ingediend bij de Koreaanse overheid om het wrak te mogen bergen. Om dat te mogen doen, zal het bedrijf echter tien procent van de geschatte waarde van het schip moeten betalen. Maar als de geruchten over de schat kloppen, ligt dat bedrag stukken hoger dan de waarde van het bedrijf zelf, zo schrijft BBC News. Shinil Group werd immers pas opgericht in juni 2018 en de waarde van het bedrijf wordt geschat op zo'n 76.000 euro.

Shinil Group maakte een compilatiefilm over de ontdekking van het wrak:
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • KAYLA VANGENECHTEN

  @ Dimitri Mostrey: "goud weegt in zeewater weinig"?? Het soortelijk gewicht van goud is 19,2kg/l, dat van zeewater 1,028kg/l. Dus een liter goud weegt nog steeds meer dan 18kg in zeewater! Dat is nog steeds bijna 95% van z'n gewicht op land...

 • René Mattyns

  Ik wil het eerste stukje goud zien voor ik dat geloof

 • Ronny Nuyens

  Anna Wuestenbergs, 40 miljoen x 200 is nog altijd 8 miljard en geen 800 miljoen... als je wil verbeteren doe het dan ineens tegoei

 • Freddy De Wulf

  Nu kan Rusland en het westen daarover ruzie maken. Zo is er altijd een reden.

 • ANNA WUESTENBERGS

  1 gram 40 €, 1ton 40 000 000€, 200 ton is 800 miljoen of 0,8 miljard euro geen 112 miljard. een bedrijf met 2 duikboten (gehuurd materiaal) met een waarde van 76000€ .....