Wordt dit het einde van de mug?

Nederlandse uitvinding is ook effectief tegen resistente malariamug

Nederlandse onderzoekers hebben een nieuw wapen ontdekt in de strijd tegen de malariamug: statische elektriciteit. Muggengif wordt versterkt en verlengd met behulp van een elektrostatische lading. De effectiviteit daarvan is bevestigd in een studie die gisteren werd gepubliceerd in PNAS, meldt De Volkskrant.

Wetenschappers van het bureau In2Care in het Nederlandse Wageningen en enkele Afrikaanse instituten ontwikkelden een elektrostatisch geladen laag, die muggen doeltreffend kan uitschakelen. Door de statische elektriciteit worden de muggen min of meer besprongen door een bestrijdingsmiddel. Het laagje kan worden aangebracht op gaas voor ventilatie-openingen van woningen en bijvoorbeeld ook op muren. De muggen worden door de elektrostatische lading blootgesteld aan een hogere dosis bestrijdingsmiddel, wat hen sneller fataal kan worden.

Werking bij resistente malariamuggen

Voor goedkeuring door de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties moeten bestrijdingsmiddelen hun werkzaamheid ten minste een half jaar behouden. Bij testen met het laagje bleken insecticiden zelfs zeven maanden werkzaam te blijven. Ook bij resistente muggen bleef de effectiviteit behouden. Resistentie is een belangrijke hindernis in de strijd tegen malaria.

Het principe werkt overigens eveneens bij andere muggen, zoals bij de muggen die dengue (knokkelkoorts) overdragen, zegt projectleider Bart Knols.

Het elektrostatische laagje is wel niet bestemd voor klamboes, die in Afrika vaak worden ingezet in de strijd tegen malariamuggen. De coating is gevoelig voor aanraking, zonlicht, regen en wind, legt Knols uit in De Volkskrant. "Het werkt alleen in een schaduwrijke omgeving en op een plek waar mensen er niet aan kunnen zitten."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels