Word je echt sneller dronken in de zon?

Getty Images
Op tropisch warme dagen is er voor veel mensen niets lekkerder dan een ijskoud pintje of een cocktail op het terras. Maar iedere zomer worden we ook gewaarschuwd: met alcohol in de zon is het oppassen geblazen. Veel mensen denken dat je sneller dronken wordt als je in de zon zit, maar is dat echt zo? 

Of je inderdaad sneller dronken wordt in de zon, weten we niet zeker. “Er is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van de zon op alcohol”, vertelt Tom Bart van onderzoeksbureau Jellinek, gespecialiseerd in verslaving. “Voor veel mensen is het effect van alcohol heftiger als de zon schijnt, maar hard bewijs is er niet”, stelt Bart. Wel zijn er verschillende redenen waarom we alcohol sneller lijken te ‘voelen’ in de zon. 

“In de zon is je lichaam harder aan het werk om je energiehuishouden op peil te houden. In de zon zitten kost dus energie, net zoals alcohol drinken, waardoor je de alcohol misschien minder goed kan verwerken”, klinkt het. Door warmte neemt volgens Bart de bloedtoevoer in de bloedvaten ook toe. “Op die manier wordt alcohol sneller verspreid door je hele lichaam. Dat kan ervoor zorgen dat mensen het effect van alcohol eerder voelen, maar dat is vooral psychologisch.”

In de zon zitten kost energie, waardoor je de alcohol misschien minder goed kan verwerken

Tom Bart, Jellinek

Volgens Marjan Heuving  van het Trimbos Instituut kun je door drinken in de zon wel last krijgen van een zwaardere kater, omdat je sneller uitdroogt. Maar of mensen ook sneller dronken worden? “Het effect van alcohol in de zon is nooit onderzocht. Je kunt dus niet stellen dat je in de zon sneller dronken wordt dan op café”, zegt ook Heuving. 

Alcohol verhoogt wél de kans op huidkanker, weet Bart. “Uit verschillende onderzoeken naar drinken in de warmte blijkt dat mensen door alcohol meer risico lopen om te verbranden in de zon. De afbraakstoffen van alcohol maken je gevoeliger voor de zon. In combinatie met de felle zon vergroot alcohol het risico op melanoom, een agressieve vorm van huidkanker.’’
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Audenaert

  Hoe minder ik drink hoe zatter ik word. Of ik nu in de zon zit of niet .

 • Peeters Freddy

  Ik drink waar,wat en wanneer ik wil en als ik ladderzat ben dan ist ook zo. En al die onderzoeken laat ik aan mij voorbij gaan.

 • André Van Laethem

  Alcohol droogt je ook uit terwijl je net vloeistoffen nodig hebt. Wijndrinkers drinken meestal kleine teugjes wijn en drogen uit terwijl ze drinken

 • RENE LENAERTS

  Na mijn tiende pint blijf uit de zon; ik neem echt geen risico's!