Woordenboekverkoop blijft dalen, zij het minder sterk

BELGA
Het klassieke papieren woordenboek wordt elk jaar minder verkocht en moet het vooral nog hebben van scholen waar leerlingen geen gebruik mogen maken van een digitaal woordenboek tijdens de examens. Dat zegt de Nederlandse nieuwswebsite NRC Q na een bevraging naar aanleiding van het Groot Dictee der Nederlandse Taal van woensdagavond.

In Nederland werden dit jaar tot en met november 5 procent minder woordenboeken verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, in Vlaanderen zelfs 8 procent minder. De daling is wel kleiner dan de jaren voordien.

In het Nederlandse taalgebied zijn momenteel nog maar twee woordenboekmakers actief, waar er enkele jaren geleden nog vier waren. Enkel Unieboek - Het Spectrum (Prisma) en Van Dale blijven nog over. Zij zien de verkoop van het klassieke papieren woordenboek al jaren afnemen, al blijft papier voorlopig wel nog verantwoordelijk voor ruim de helft van de omzet. Dat is echter voornamelijk te danken aan scholen en aan pockets, die een pak vlotter blijken te verkopen dan reguliere, 'dikke' edities.

Op het vlak van omzet was de daling van de woordenboekenverkoop dit jaar nog duidelijker: met 8 procent in Nederland en 14 procent in Vlaanderen. In 2012 en 2013 ging die omzet bovendien ook al met respectievelijk 15 en 20 procent (Nederland) en 18 en 17 procent (Vlaanderen) achteruit. Dat de omzetkrimp dit jaar iets kleiner is, zou onder meer te danken zijn aan nieuwe initiatieven om woordenboeken hipper te maken zoals fluorescerende covers (Prisma) en het volop mikken op de digitale markt, naast 'bijverdiensten' zoals de boekenreeks en scheurkalenders van 'Taalvoutjes' (Van Dale).