Wetenschappers vinden vroegste bewijs van bewegend organisme in gesteente van 2,1 miljard jaar oud

Getty Images/iStockphoto
Wetenschappers hebben in 2,1 miljard jaar oude zwarte kleischalie uit een groeve in Gabon het vroegste bewijs gevonden voor een revolutionaire ontwikkeling in de geschiedenis van het leven op aarde: het vermogen van een organisme zelfstandig van de ene plek naar een andere te bewegen.
REUTERS

De onderzoekers beschreven in hun publicatie goed bewaard gebleven fossielen van dunne kokervormige structuren tot 17 centimeter lang, die ontstaan zijn doordat onbekende organismes in de zachte modder op zoek gingen naar voedsel. Dat gebeurde in een kalm en ondiep zee-ecosysteem. De versteende buisjes dateren uit een tijd dat de aarde zuurstofrijk was en de condities had die voor eenvoudig cellulair leven bevorderlijk waren om meer complexiteit te krijgen.

Zeeleven

Zeeleven verscheen op aarde misschien zo'n vier miljard jaar geleden in de vorm van eencellige bacteriële organismes. Maar de vroegste types hadden niet het vermogen zichzelf te verplaatsen. De fossielen uit Gabon zijn circa anderhalf miljard jaar ouder dan de tot dusver bekende onafhankelijk bewegende levensvormen. 


Hoe de 'pionierpier' er precies uitzag, blijft een raadsel. Alleen van zijn gangen zijn resten gevonden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.