Wetenschappers twijfelen aan vondst van zwaartekrachtgolven

afp
Een groep wetenschappers trekt de vondst van zwaartekrachtgolven, die een Nobelprijs opleverde, sterk in twijfel. Dat staat in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist te lezen. "Het was een en al illusie", zegt Andrew Jackson, woordvoerder van degenen die de uitkomst van het onderzoek betwisten.

Het bestaan van gravitationele golven was in 1915 door Albert Einstein geopperd in het kader van zijn relativiteitstheorie. Het heelal bestaat uit ruimte en tijd, en dit vormt één geheel. Na een heftige gebeurtenis kan die 'ruimtetijd' trillen. De schokgolven, de zwaartekrachtgolven, gaan dan door het heelal als rimpelingen na een steen in een vijver. Bij zo'n rimpeling rekt de ruimte iets uit of krimpt hij iets. Hoe groter de massa en hoe sneller de beweging van een massarijk object, des te hoger de zwaartekrachtgolf.

Op een persconferentie op 11 februari 2016 maakten wetenschappers bekend dat het LIGO-instrument, toen opgesteld op twee plaatsen in de VS, op 12 september 2015 voor het eerst zwaartekrachtgolven had waargenomen. Er volgden nog waarnemingen en een Nobelprijs voor Fysica in 2017.

Probleem

Maar voor dergelijke waarnemingen vormt ruis een groot probleem. Zwaartekrachtgolven reizen aan lichtsnelheid, zeggen een signaal ervan te hebben opgevangen is enkel legitiem indien het in het juiste tijdsinterval in de detectoren opduikt. Neem dat signaal dat ze gemeen hebben weg, dan krijg je restgeluid.

Jackson en enkele gerenommeerde wetenschappers bekeken alles nu opnieuw. Ze stelden vast dat het restgeluid in beide LIGO's veel eigenschappen gemeen had. "Wij kwamen tot de conclusie dat dit zeer verontrustend was", aldus Jackson. De twee detectoren "scheidden een signaal (van zwaartekrachtgolven) niet van ruis".
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters

  De creationistische wetenschapper Dr. J.G. Hartnett trekt het bestaan van zwaartekrachtgolven niet in twijfel. Ik citeer: het signaal had een signaal/ruis verhouding van 24, wat een kans op een vals-signaal heeft van eens in de 203.000 jaar. Dit komt overeen met een statistische significantie van meer dan 5.1σ, waarbij 1σ de standaarddeviatie is. - Zoek op: Zwaartekrachtgolven in een jong universum -@jean petermans, volledig mee eens.

 • DIRK VAN DESSEL

  Dat zal ons worst wezen, zolang er beefsteak-frit bij een glas bier is.

 • Matt Casters

  In de wetenschap moet alles altijd ter discussie kunnen staan, nobelprijs of niet. Enkel op die manier boeken we vooruitgang. Het is beter nu een probleem te ontdekken vooraleer men een LIGO in de ruimte bouwt zoals ze van plan zijn.

 • jean petermans

  Deze Nobelprijs werd veel te vroeg toegekend , meestal met wetenschappelijke prijzen is het zo dat daar verschillende tientallen overheen gaan tussen vinding en prijs, juist om anderen de kans te geven om het gevondene eventueel te weerleggen.

 • Jo Van Caenegem

  Ik sluit mij aan bij Marc Wouters, dit is wat men heet 'over één nacht ijs gaan', er is wel een probleem, namelijk datgene wat meet is onderhavig aan dat wat het meet, maar dat maakt van dit probleem louter een relatief probleem en heeft niet noodzakelijk inherent gevolg op de vaststelling an sich. Dit onder dit artikel vermelde voorwaarden verwerpen zou ik niet doen. Maar het is wel zo gebeurd, artikel zelf klopt natuurlijk wel.