Wetenschappers ontwikkelen contactlens die in- en uitzoomt als je twee keer knippert

ThinkStock
Wetenschappers van de universiteit van Californië in San Diego hebben een opmerkelijke contactlens ontwikkeld. Als je twee keer met je ogen knippert, zoomt ze in of uit.

De onderzoekers deden hun ontdekking uit de doeken in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Functional Materials. Volgens Shengqiang Chai – die de leiding had over het project – kan je door het bewegen van je ogen een signaal geven. Een daar maakt de nieuwe zachte contactlens gebruik van.

Elektrisch veld

In het weefsel rond het oog is immers een elektrisch veld aanwezig. Door elektrodes te plaatsen op de huid rond het oog, kon dat gemeten worden. Het verschilde naarmate het oog beweegt. Wetenschappers bedachten nu een manier om met dat elektrisch veld de focus van de contactlens aan te passen. De focus wordt veranderd door de lens te vervormen en kan tot 32 procent gaan.


Een soortgelijke techniek wordt nu bijvoorbeeld al gebruikt door mensen met een beperking om een rolstoel voort te bewegen. Maar ook voor contactlenzen zou de techniek dus bruikbaar zijn.

Als je bijvoorbeeld omlaag kijkt – om te lezen – zou de lens automatisch kunnen inzoomen, en als je omhoog kijkt, zou ze kunnen uitzoomen zodat je beter kan zien wat er rondom je gebeurt. Maar het systeem kan ook zo ingesteld worden dat je in- en uitzoomt door met je ogen te knipperen.

Volgens de onderzoekers kan de techniek onder meer gebruikt worden voor oogprotheses en robots die vanop een afstand bediend worden. Dat zal wel nog niet voor morgen zijn, want het zou nog jaren kunnen duren eer het prototype helemaal gebruiksklaar is.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Janssens

  Misschien toch even opzoekwerk verrichten jongens. Dit staat al sinds februari 2015 in wetenschappelijke artikels, net hetzelfde als in het artikel.

 • Robin De Clerck

  Cool.. nu nog gps erbij ... volwaardige AR Hololens is de toekomst

 • Sabine Van de Kerkhove

  En sommige mensen die een tik-nerveus hebben, die veel knipperen met hun ogen, ze gaan nogal ne gang gaan die lenzen.

 • Tomy Segers

  Alweer technologie die in een oogwenk na aankoop al kapot is. Vooruitgang is achteruitgang. Mark my words