Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’

Wetenschappers ontdekten een exoplaneet in de ‘Neptunuswoestijn’.
University of Warwick Wetenschappers ontdekten een exoplaneet in de ‘Neptunuswoestijn’.
Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de zogenoemde ‘Neptunuswoestijn’, een plek waarvan de astronomen dachten dat het onmogelijk was. De unieke vondst kreeg bijgevolg de naam ‘verboden planeet’. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke vakblad ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De ‘verboden planeet' is ook bekend als NGTS-4b. Deze exoplaneet is drie keer groter dan onze planeet en ongeveer twintig procent kleiner dan Neptunus. De temperatuur kan er oplopen tot maar liefst 1000 graden Celsius, dat is zelfs warmer dan de planeet Mercurius. 

Het is de eerste exoplaneet die werd gevonden in de ‘Neptunuswoestijn’. “Dit is een zone vlak bij de ster, waar normaal geen planeten van de grootte van Neptunus te vinden zijn”, zo verduidelijkt onderzoeker Richard West van de Universiteit van Warwick. De straling is er namelijk zo sterk dat al het gas rond zo’n planeet onmiddellijk verdampt, waarna er enkel nog een steenachtige kern aanwezig is. Opvallend genoeg kan de ‘verboden planeet’  toch een gasachtige atmosfeer behouden. 

Verklaringen

Hoe kan de NGTS-4B overleven in de ‘Neptunuswoestijn’, zo luidt de hamvraag van de onderzoekers. Het wetenschappelijke team geeft enkele mogelijke verklaringen. Het is mogelijk dat de planeet slechts recent - in de laatste miljoen jaar - in de ‘Neptunuswoestijn’ arriveerde. Een tweede optie is dat de planeet erg groot was en dat de atmosfeer op dit moment nog steeds aan het verdampen is. 

De ‘verboden planeet’ werd gevonden met behulp van het Next-Generation Transit Survey Telescopes-systeem (NGTS). De telescopen staan opgesteld in de Atacamawoestijn in Chili, waar onderzoekers kijken naar vlekjes tegen de achtergrond van de zon. Als een vlekje beweegt over verschillende foto’s, wijst dat erop dat het een planeet(achtige) is. NGTS-4b is zo klein dat andere telescopen deze planeet waarschijnlijk niet hadden opgespoord. 

“We zijn nu aan het bekijken of er zich nog meer planeten in de Neptunuswoestijn bevinden,” zegt West. “Misschien is die woestijn wel groener dan we dachten.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pol van de velde

  Hoe meer men ontdekt, hoe minder men weet.

 • Dave Callebert

  Marc, de Neptunuswoestijn een zone vlak bij de ster. Zon is onze ster... De ster bij de Neptunuswoestijn is hun zon.

 • Rita Ghessaf

  De paneet staat ver van de zon Marc, maar dicht bij haar eigen ster.

 • Maurice Peeters

  @Marc Van de Velde; de Neptunuswoestijn is de zone vlakbij een ster. De planeet staat vlakbij een “zon” vandaar dat het er zo heet is. Tegelijkertijd staat dat andere zonnestelsel wel heel ver van onze eigen zon.

 • Geert Landsman

  Kortom we kennen er nog steeds niks v an. Maar wel beweren dat we ons eigen klimaat moeten redden :-)