Wetenschappers ontdekken nieuwe diepzeehengelvis in Mexico

De nieuwe vissensoort werd gevonden op 1 tot 1,5 kilometer diepte.
Theodore Pietsch, Ph.D., University of Washington De nieuwe vissensoort werd gevonden op 1 tot 1,5 kilometer diepte.
Wetenschappers hebben een soort diepzeehengelvis ontdekt in de Golf van Mexico die nooit eerder is gezien. En ze vonden er gelijk drie. De vondst werd trots gepresenteerd in het blad Copeia, een internationaal tijdschrift dat schrijft over nieuwe soorten vissen, amfibieën en reptielen.

Oceaanonderzoeker Tracey Sutton van de Nova Southeastern University is ontzettend blij met de ontdekking. "Als onderzoeker is het enige dat ik met zekerheid weet dat er nog zoveel te leren valt over onze oceanen."

En in de Golf van Mexico is er een goede kans om bijzondere beesten te zien. "Elke keer dat we op een diepzeemissie gaan, is er een kans dat we iets tegenkomen dat niemand ooit zag. Het leven op deze dieptes is echt fascinerend."

De diepzeehengelvis, familie van bijvoorbeeld de zeeduivel, werd ontdekt op een diepte tussen de 1 en 1,5 kilometer. Op die diepte is er geen zonlicht en overleven is een uitdaging. De hengelvis jaagt zoals je zou verwachten: hij lokt zijn prooi aan de hengel op zijn kop.

Vissenverzameling Washington
"Elke onderzoeksmissie is een avontuur en een nieuwe kans om te leren over onze planeet en de verschillende diersoorten die er leven", zegt Sutton.

De drie vrouwtjesvissen die de onderzoekers gevangen hebben om ze te bestuderen zijn beschikbaar gesteld aan de vissenverzameling van de universiteit van Washington. Daar huist de grootste collectie diepzeehengelvissen.