Wetenschappers denken dat ze schip legendarische kapitein James Cook gevonden hebben

Getty
Het is een van de bekendste vaartuigen uit de geschiedenis: de Endeavour, het schip waarmee de legendarische Britse ontdekkingsreiziger James Cook Australië ontdekte. Wetenschappers denken nu dat ze de plaats gevonden hebben waar de boot zonk en overmorgen willen ze onthullen waar dat exact is.

Het waren onderzoekers van het Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) – aan de oostkust van de Verenigde Staten – die deze week bekendmaakten dat ze de jarenlange zoektocht naar de Endeavour toegespitst hadden op één of twee archeologische sites in Newport. Vrijdag zullen ze tekst en uitleg geven en een 3D-model tonen van de site. Begin volgend jaar zal dan verder – gedetailleerd – onderzoek gebeuren. Net op tijd voor de viering van de 250ste verjaardag van de aankomst van Kapitein Cook in Australië in 2020.

Australië

Cook ontdekte met de Endeavour niet alleen Australië in 1770, hij bracht er ook Nieuw-Zeeland mee in kaart en voer er uiteindelijk helemaal mee rond de wereld. Later werd het schip herdoopt tot de Lord Sandwich en gebruikt voor het transporteren van troepen.


Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden er eerst Britse soldaten mee naar Rhode Island gebracht en werd het schip vervolgens gebruikt als gevangenis voor de rebellen. Toen Frankrijk zich in de oorlog ging moeien aan de kant van de onafhankelijkheidsstrijders, besliste de Admiraliteit in 1778 dat de Lord Sandwich samen met 12 andere transportschepen tot zinken gebracht moest worden in vrij ondiep water om op die manier dienst te doen als blokkade. Zo kon de Franse vloot niet tot bij de Amerikaanse rebellen raken op het vasteland. (lees hieronder verder)

Een repica van de 'Endeavour' in het Australian National Maritime Museum in Sydney.
AFP Een repica van de 'Endeavour' in het Australian National Maritime Museum in Sydney.

Kathy Abbass – het hoofd van RIMAP – ontdekte in de jaren 90 van vorige eeuw documenten van de transportschepen en samen met haar team slaagde ze erin om de mogelijke sites waar het bekende schip kon liggen van 13 naar 5 te brengen. En nu dus uiteindelijk naar 1 of 2. De meest belovende plek is een locatie voor de kust van Goat Island, vlakbij Gurneys Resort.

Hout

Ook directeur Kevin Sumption van het Australian National Maritime Museum – dat als partner bij het onderzoek betrokken was – spreekt van een “veelbelovende site”, maar hij merkt ook op dat er nog geen zekerheid is. Duikers zouden nu stalen aan het verzamelen zijn van het hout van de schepen en die zullen worden geanalyseerd. De meeste schepen die in 1778 tot zinken werden gebracht, waren gemaakt uit Amerikaans of Indisch hout. De Endeavour daarentegen was voor het grootste deel gemaakt uit eik uit het noorden van Engeland. Op basis daarvan kan in elk geval al bepaald worden of het schip op zijn minst Brits was.

De afmetingen van het betrokken wrak lijken alvast te kloppen. Als ook het hout een match is, zal toestemming worden gevraagd aan de Amerikaanse overheid om verder te zoeken naar aanwijzingen rond het wrak. (lees hieronder verder)

AFP
AFP

Als dat onderzoek bevestigt dat de Endeavour inderdaad gevonden is, zal vermoedelijk een diplomatisch steekspel beginnen tussen landen die vinden dat het wrak historisch belangrijk is voor hun geschiedenis. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kunnen in dat opzicht aanspraak maken op het schip. Allemaal zijn ze geïnteresseerd om het wrak in handen te krijgen en te exposeren. Als het aan land gebracht kan worden, ten minste.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  De Evanna met James Cook ligt gewoon aan het MAS in Antwerpen.

 • Ineke Visser

  In 1644 had Abel Tasman Nieuw-Holland of Australië al ontdekt. Cook heeft het alleen beter in kaart gebracht. En noemde Tasmanië toen Van Diemenland.

 • Maximiliaan Van Dyck

  James cook heeft Australië niet ontdekt

 • Joske Vermeulen

  Sorry hoor, maar Cook heeft Australie niet ontdekt ! 100 jaar eerder kenden de Nederlanders al 100% van de Australische kust. Zelfs Nieuw-Zeeland heeft hij niet ontdekt, maar wel Abel Tasman. Maar die heeft geen voet aan wal durven zetten vanwege de Maori en is gewoon doorgevaren naar het Noorden. Cook is wel de eerste geweest die helemaal rond Nieuw-Zeeland is gevaren en de kust in kaart heeft gebracht en contact heeft gelegd met de Maori.

 • rafael nuyts

  wat een leugens de Engelse hebben Australië niet ondekt het waren de Hollanders 200 jaar eerder waaronder bv Pieter nuyts Rafael nuyts lummen