Wetenschapper vindt manier om in halfuur naar Mars te reizen... en de technologie is nu al beschikbaar

NASA
"Dit is géén science fiction", zegt Philip Lubin, kosmoloog aan de University of California. De wetenschapper meent een manier gevonden te hebben die ons toelaat om in amper 30 minuten naar Mars te reizen. Dankzij lasertechnologie zouden we ook ruimtevaartuigen naar nog verder afgelegen gebieden kunnen sturen. De reistijd naar bijvoorbeeld Alpha Centauri, het dichtstbijzijnde zonnestelsel, bedraagt met Lubins theorie 'slechts' 15 jaar. En in tegenstelling tot andere ambitieuze theorieën, is de technologie hiervoor nu al beschikbaar.

Gerichte energievoortdrijving

Philip Lubin, die ook werkt voor het 'Innovative Advanced Concepts'-programma (IAC) van de NASA, dokterde een briljante manier uit om razendsnel door de ruimte te reizen. Dankzij 'gerichte energievoortdrijving' ligt Mars, in theorie, op slechts een halfuurtje van de aarde. Door een laser af te vuren op een klein ruimtetuig zou het met een fractie van de lichtsnelheid kunnen reizen.

"We zouden een 100 kilogram zwaar ruimtetuig naar Mars kunnen sturen. Binnen 25 lichtjaren van de aarde kunnen we ook enkele exoplaneten en mogelijke bewoonbare gebieden bezoeken. We weten uiteraard niet of ze bewoonbaar zijn, maar er zijn veel doelwitten om uit te kiezen", aldus Lubin. Het dichtste en interessantste doelwit lijkt Alpha Centauri, het dichtstbijzijnde zonnestelsel, vier lichtjaren van hier.

Een flinterdun ruimtetuig, voortgestuwd door een laser, zou met 26 procent van de lichtsnelheid kunnen reizen.
NASA Een flinterdun ruimtetuig, voortgestuwd door een laser, zou met 26 procent van de lichtsnelheid kunnen reizen.
Het zonnestelsel Alpha Centauri ligt op ruim vier lichtjaren van ons zonnestelsel.
Wikipedia Het zonnestelsel Alpha Centauri ligt op ruim vier lichtjaren van ons zonnestelsel.

26 procent van de lichtsnelheid

In een document getiteld 'A Roadmap to Interstellar Flight' legt Lubin uit hoe we met een flinterdun ruimtetuig tot 26 procent van de lichtsnelheid zouden kunnen bereiken binnen ongeveer 10 minuten. Op die manier zouden we Mars in theorie al na 3 dagen of zelfs 30 minuten kunnen bereiken, ruimtesonde Voyager 1 (in 1977 gelanceerd) al na drie dagen voorbijsteken en aankomen in het Alpha Centauri-stelsel binnen 15 jaar. Die vliegtijden waren tot nu compleet ondenkbaar.

Er zijn voorlopig geen projecten gepland om dit plan in de praktijk te brengen en het lijkt ook niet realistisch dat dat in de nabije toekomst gebeurt, laat staan een bemande vlucht. Maar het doet wetenschappers over de hele wereld wel dromen.

Dit filmpje legt Philip Lubin uit hoe we in theorie waanzinnige snelheden kunnen bereiken.

In december 2014 bevond de Voyager 1 zich op 19,56 miljard kilometer van de Aarde.
Wikipedia In december 2014 bevond de Voyager 1 zich op 19,56 miljard kilometer van de Aarde.