Wetenschapper op Antarctica probeert een potje te koken in temperaturen tot -70°

Cyprien Verseux
Gletsjerspecialist en astrobioloog Cyprien Verseux werkt op de meest afgelegen wetenschappelijke basis ter wereld: het Concordia onderzoeksstation op Antarctica, diep in de meest ijzige uithoek van het meest geïsoleerde en onherbergzame continent. Gezellig buiten eten is er dan niet bij, want temperaturen kunnen een duik nemen tot wel -70 graden Celsius. Maar wat krijg je als je het toch probeert?

De Franse wetenschapper Cyprien Verseux kwam in januari aan in het Concordia Station voor een missie van een jaar. Als hij niet bezig is met het verzamelen van staaltjes en onderzoek, biedt hij geregeld een unieke blik op zijn werk en de bitterkoude omgeving waarin hij zich bevindt. En omdat er ook gegeten moet worden, kwam hij onlangs op een ludiek idee. 

Een bord spaghetti, een pannetje raclette, een deugddoend eitje in de ochtend of een stuk toast met wat confituur of choco? Als je het buiten probeert te maken, krijg je telkens weer bizarre en grappige stijve creaties die tot de verbeelding spreken. De vreemde voedselgewrochten tonen mooi aan in welke barre omstandigheden de wetenschappers ter plaatse werken. Toch maar lekker warm binnen die spaghetti opsmikkelen daar.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstraeten Dirk

  -70 da kan ni volgens onze wetenschappers en politiekers...

 • Tom Van Hal

  Hoeveel jaar aan staaltjes gaan ze nog nemen? Waarom ons bezig houden met eet kunst maken? Wat toont het onderzoek aan?

 • Paul Boutsen

  Dan kan niet! Groen zei dat Antarctica gesmolten was, door mijn diesel van 6 jaar oud!

 • Kees Simons

  Ben zeer benieuwd naar de uitslagen van zijn onderzoeken.

 • Ronny Cuypers

  In ieder geval veel mooier dan veel gedrochten die bij ons kunst genoemd worden.