Wetenschappelijk verklaard: om deze reden kan u niet van chocolade blijven

ANP
Heeft u het dezer dagen moeilijk om te weerstaan aan de verleiding van de vele chocoladen Sinterklazen in de winkelschappen? Wees gerust: u bent niet alleen, én het is wetenschappelijk verklaarbaar.

Chocoladeverslaving mag dan een probleem van onze moderne tijd lijken, de aantrekkingskracht van chocolade is niet nieuw. Zelfs de Azteken gebruikten chocolade al als een betaalmiddel.

Indien u zich graag tegoed doet aan meerdere repen per week, staat u alvast niet alleen. Zwitsers chocoladeproducent Barry Callebaut becijferde in een studie dat 43 procent van de Belgen meerdere keren per week chocolade eet. Gemiddeld verorberen we 11 kilo per jaar.

Maar wat is het dat chocolade zo verslavend maakt? Volgens een studie van de universiteit van Michigan heet de schuldige enkefaline. Die stof, aangemaakt in de hersenen, zorgt ervoor dat u chocolade ervaart als een drug.

THINKSTOCK

'Het hersengebied dat we testten, is ook actief wanneer obese mensen voeding zien en wanneer drugverslaafden aan drugs denken'

Alexandra Di Feliceantonio, onderzoeker

De onderzoekers voederden chocolade aan ratten en stelden vast dat de enkefaline de opiaatreceptoren prikkelde - dezelfde die ook reageren op middelen als morfine - in een deel van de hersenen dat de eetlust vergroot.

Het effect werkte in beide richtingen: de consumptie van chocolade vergrootte de aanmaak van enkefaline, en injecties van een enkefaline-achtige stof verhoogden de chocoladeconsumptie. Kort samengevat: als u eenmaal chocolade begint te eten, geven de hersenen signalen om méér te eten.

Volgens hoofdauteur Alexandra Di Feliceantonio is het correct om van een verslaving te spreken. "Het hersengebied dat we testten, is ook actief wanneer obese mensen voeding zien en wanneer drugverslaafden aan drugs denken", stelde ze in de studie.

Smaakgeheugen

Vaststellen hoe de hersenen op chocolade reageren is één ding, het verklaart nog niet waaróm ze op die manier reageren. Wellicht spelen er meerdere factoren, zegt dr. Melina Jampolis, voorzitter van de Amerikaanse Board of Physician Nutrition Specialists, aan The Huffington Post.

Een daarvan is het smaakgeheugen. "Herinneringen van de geweldige smaak van chocolade, en hoe goed je je erdoor voelde, maken dat je snel opnieuw naar een reep grijpt", aldus Jampolis. Daarnaast spelen vet en suiker een belangrijke rol in voedingsverslavingen, en een reep chocolade bevat beide.

Maar er is meer. Chocolade bevat een bitter smakend stimulerend middel, theobromine. Dit is de reden waarom chocolade giftig is voor honden, maar bij mensen werkt deze stof net zoals cafeïne. In combinatie met de echte cafeïne in chocolade, verbetert theobromine het humeur en de concentratie. Wellicht speelt dit mee in het verslavende karakter van chocolade. Geen wonder dus, dat het moeite kost om u níet te laten verleiden door dat vele lekkers van de sint.

THINKSTOCK