Wetenschappelijk bewezen: extra weekje kerstvakantie doet aantal griepbesmettingen met vier procent dalen

Illustratie.
ANP XTRA Illustratie.
Indien we in België een derde week kerstvakantie zouden invoeren, dan zou het aantal griepbesmettingen met vier procent dalen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de UHasselt en de UAntwerpen. De resultaten werden zopas vrijgegeven.

De wetenschappers lieten wiskundige modellen los op de cijfergegevens van het griepseizoen 2008-2009. Daaruit bleek dat sociale contacten in grote mate de verspreiding van infectieziektes (zoals griep) voorspellen. Tijdens de weekends en de schoolvakanties zijn er beduidend minder sociale contacten, en daalt bijgevolg het aantal besmettingen. 

Tijdens de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie zakt het aantal besmettingen met 2 procent. De impact van een extra week kerstvakantie midden in het griepseizoen? “Die zou het aantal besmettingen met 4% hebben doen afnemen”, aldus professor Niel Hens. Hij baseert zich op de cijfers van 2008 en 2009. Ook sociale hygiëne gaat het verspreiden van het griepvirus overigens tegen. "Als mensen die al griepsymptomen hebben gewoon zouden thuis blijven, zouden we tot 75 procent minder griepgevallen hebben.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Het onderwijs dat nu al amper iets voorsteld is op zoek nog een week extra verlof bij te doen alsof het nog niet genoeg is.Schaf het onderwijs af misschien ,binnen-kort ga je toch gewoon in de huiskamer vragen "ALEXY hoeveel is 7 maal 9 "en je krijgt antwoord.Waarom nog onderwijs ,ach ja om te weten te komen wat een 7 en 9 is.

 • Gino Denil

  En 75% daling als je gewoon met griep een week thuis blijft. Maar werkgevers gaan dan protesteren dat de huisarts je een week thuis schrijft. En ons Block gezondheid gaat hen dan slechte punten geven.

 • Jean Schoups

  Wetenschappelijk bewezen??? Als men de gegevens aan een ernstige statistische toets onderworpen had zou blijken dat 4 % binnen de foutenmarge valt en ... dus helemaal niet betekent!!!

 • Jean Schoups

  Ik ben er zeker van dat als men een gans jaar verlof geeft er geen griepbesmettingen meer zijn!!!

 • Vergeynst Hilda

  Larie en apekool. Een griepepidemie valt niet altijd samen met een schoolvakantie en als ge steeds contact hebt met dezelfde groep personen kunt ge enkel elkaar besmetten, je moet ook rekening houden met de incubatietijd van 2 tot 7 dagen waarin je anderen reeds kunt besmetten. dus 2 % dalen en daarna met 6 % toenemen.