Zullen huizen op Mars er zo uitzien?

De woningen zouden lijken op een immense, stenen iglo.
Foster + Partners De woningen zouden lijken op een immense, stenen iglo.
Toparchitect Norman Foster heeft woningen ontworpen voor om op Mars in te leven. De wereldbefaamde Brit wil de constructies aan de hand van een zelfopblaasbare ballon en een 3D-printer-robot bouwen.

De Britse architect Norman Foster oogstte wereldwijd al veel lof met zijn werk. Nu wil hij zijn horizonten nog verder verleggen met een project op Mars. Zijn firma Foster + Partners ontwierp tekeningen van hoe zo’n kolonie op de rode planeet er volgens hen uit moet zien.

Volgens hun vooruitstrevende ontwerp begint alles met een grote ballon. Die blaast zichzelf vanuit een kleine capsule op en vormt het fundament van de constructie. De capsule doet vervolgens dienst als luchtsluis om de zuurstof binnen te houden.

De ballonwoning blaast zichzelf op vanuit een capsule die later dienst doet als luchtsluis.
Foster + Partners De ballonwoning blaast zichzelf op vanuit een capsule die later dienst doet als luchtsluis.

Rondom de ballon brengen ze een laag van zogenaamd Mars-beton aan als bescherming tegen stralingen en meteorieten. Dit beton kan gemaakt worden van lokale grondstoffen. Het goedje wordt aangebracht door 3D-printer-robots. Hierdoor kan de kolonie al afgewerk kan zijn tegen dat de eerste mensen voet aan land zetten.

Het resultaat zal er langs de buitenkant uitzien als een immense stenen iglo. Binnenin heb je dan een laboratorium waar vier astronauten kunnen leven en werken.

Binnenin bevindt zich een laboratorium waar vier astronauten kunnen leven en werken.
Foster + Partners Binnenin bevindt zich een laboratorium waar vier astronauten kunnen leven en werken.

Volgend jaar al

Het bedrijf ontwikkelde de plannen voor hun deelname aan de 3D printed Habitat Challenge in 2017 waar ze de tweede ronden wonnen. In 2012 ontwikkelde het bedrijf al een gelijkaardig model voor een kolonie op de maan. Dat deden ze in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Het Internationaal Ruimtestation ISS wil volgend jaar al testen uitvoeren met de zelfopblaasbare gebouwen. Zo zouden de schetsen die vandaag nog sciencefiction lijken, in de nabije toekomst al een thuis vormen voor de eerste marsbewoners.

Het project zou volledig door robots gebouwd kunnen worden waardoor het klaar zou zijn voor er mensen landen.
Foster + Partners Het project zou volledig door robots gebouwd kunnen worden waardoor het klaar zou zijn voor er mensen landen.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan dietens

  low earth orbit is het verst da ze maar kunnen gaan al de rest spookjes

 • Yannik Samoy

  Zoals jij het stelt moeten we ons haasten want de zon is nu reeds alles aan het opslokken, terwijl dit een foute bewering is. De zon is aan zijn implosie proces begonnen maar heeft hier de kracht nog niet toe. Hopelijk kan de mens mars berijken en zelfs een jonger sterrenstelsel vinden om onze beschaving verder te zetten. Misschien zou jij gewoon opnieuw een basiscursus moeten volgen betreffende ons sterrenstelsel idpv anderen een cursus zwaartekracht op te dringen.

 • Yannik Samoy

  Ja op die manier inderdaad op een dag zal het zo varen maar je zegt dat we ons moeten haasten en dat is dan binnen vele miljarden jaren dat is nu nog niet. Momenteel deinen de planeten uit. Op een dag zal de zon imploderen en alles opnieuw in zich opnemen.

 • emiel wouters

  Yanik, nooit van zwaartekracht en middelpunt vliedende kracht gehoord. Het heelal deint uit maar planeten worden door hun zonnestelsel opgeslokt door die kracht. en uiteindelijk zal ook de zon opgeslokt worden door andere delen van het melkwegstelsel.

 • Els Pauwels

  Zelfs al kunnen we de aarde verlaten. Ik heb daar nog geen zee stranden en parken gezien. Gaat gezellig worden daar. Dan ben je evengoed dood