Zonnesonde overleeft eerste duikvlucht met 343.000 km/u

EPA
Een Amerikaanse sonde heeft zijn eerste vlucht langs de zon goed doorstaan. De systemen aan boord van de Parker Solar Probe hebben de extreme hitte en straling overleefd en werken zoals het moet, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Parker Solar Probe werd gelanceerd in augustus en gaat de komende zeven jaar ovale banen rond de zon draaien. De eerste duikvlucht begon vorige week, en afgelopen maandag kwam de Parker tot op 24 miljoen kilometer van de zon. Nog nooit kwam een sonde zo dicht bij onze ster. 

De Parker haalde daarbij een recordsnelheid van ruim 343.000 kilometer per uur. Beide records worden later nog verbeterd, want in 2024 haalt de Parker een snelheid van ruim 692.000 kilometer per uur en nadert hij tot op 6 miljoen kilometer van de zon.

Bekijk de lancering van de sonde.

Hitte

De sonde vliegt nu weg van de zon, en voert in april zijn tweede duikvlucht uit. Tijdens de duikvlucht maandag werd de Parker blootgesteld aan temperaturen van meer dan 400 graden Celsius. Dat loopt op tot bijna 1.400 graden bij volgende duikvluchten. Door koeling blijven de meetinstrumenten aan boord echter op kamertemperatuur.

De Parker doet onder meer onderzoek naar de zonnewind, de stroom geladen deeltjes die de zon constant afvuurt. Het concept daarvan werd bedacht door de nu 91-jarige wetenschapper Eugene N. Parker, naar wie de sonde is vernoemd.

APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.