Exclusief voor abonnees

Zelfs met CSI raakt niet élke moord opgelost

Ondanks ontmaskering na 20 jaar van Jos Brech

Moordverdachte Jos Brech.
YouTube Moordverdachte Jos Brech.
"Ik ken geen enkele thrillerschrijver die nog niet heeft bedacht hoe je de perfecte moord kan plegen", zegt de Amerikaanse thriller-schrijfster Karin Slaughter. "Het is onze grootste obsessie." Maar kán een moordenaar nog wel onder de radar blijven als zelfs een zaak van bijna twintig jaar geleden door dna-onderzoek en forensische spitstechnologie opgelost raakt? Ja en nee.

Waarschijnlijk is er maar één categorie mensen nog meer geobsedeerd door de perfecte moord dan thrillerauteurs en dat zijn natuurlijk moordenaars zelf. De Deense uitvinder en onderzeebootbouwer Peter Madsen droomde ervan, maar zal levenslang krijgen. Zelfoverschatting deed hem de das om. Plus de lichaamsdelen van de Zweedse journaliste die hij aan stukken sneed en die niet wilden blijven liggen op de zeebodem.

Wie bijna met moord wegkwam, was Nederlander Jos Brech,die verdacht wordt van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Door grootschalig verwantschapsonderzoek bij 17.000 mannen kon hij alsnog worden geklist en intussen zit hij in een Nederlandse cel. Blijkbaar had Brech met die mogelijkheid rekening gehouden, zo blijkt uit de overlevingskit die hij al die tijd bij zich hield.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jaak Meyers

  Pftt, het stikt van de onopgeloste moorden. Ze gaan ook eens het warm water uitvinden. Seriemoordenaars geven alleen de moorden toe waar ze niet onderuit kunnen. Of ze zijn vergeten waar ze slachtoffers begraven hebben. Als ze al 20 of 30 jaar bezig zijn kan dat al eens gebeuren.

 • bart herbots

  Als Jos slim en sluw is kunnen ze hem gene sikkepit doen en is hij binnen een paar maanden een vrije man

 • maurice snelders

  Breng mensen maar op ideeën zenne?