Wonen we in de toekomst in drijvende steden?

Oceanix
Oceanix Oceanix
In de toekomst leven we op het water, althans als het aan de Deense architect Bjarke Ingels ligt. Zijn stad van de toekomst bestaat uit platforms van hout en bamboe die op het water drijven: Oceanix City.

Wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het klimaatpanel van de Verenigde Naties, schatten dat de zeespiegel tegen 2100 maar liefst 26 tot zelfs 55 centimeter zal stijgen. Daardoor zullen verscheidene kustgebieden onder water komen te staan. In 2050 zou er al een landgebrek zijn van minimaal 13,2 miljoen vierkante kilometer, dat is een oppervlakte ter grootte van 430 keer België. 

Om dat gebrek te compenseren, dokterden enkele onderzoekers van het bedrijf Oceanix en architecten van architectenbureau BIG een oplossing uit. Niet alleen zou hun uitvinding een antwoord bieden aan het gebrek aan grond, ze moet ook bestand zijn tegen de klimaatverandering.

(Lees verder onder de foto)

Oceanix

Futuristisch

Hoe die uitvinding er precies uitziet? Behoorlijk futuristisch. Oceanix City bestaat uit zeshoekige platforms van hout en bamboe waarop dorpjes gebouwd worden, een centrale haven incluis. In het midden van elk dorp wordt er een gemeenschappelijke invulling voorzien: gezondheidszorg, onderwijs, geloof, beweging, cultuur en winkels. Samen vormen verschillende dorpjes een stad met zo’n 10.000 inwoners.

(Lees verder onder de foto)

De verschillende dorpjes vormen samen een stad met zo'n 10.000 inwoners.
Oceanix De verschillende dorpjes vormen samen een stad met zo'n 10.000 inwoners.

Zeeziekte en orkanen

Wie zeeziek wordt, heeft volgens Ingels niets te vrezen. De platformen drijven dan wel, ze zijn vastgekoppeld aan de bodem van de oceaan waardoor ze niet kunnen bewegen. Behalve aan het oneindig blauwe uitzicht zouden de inwoners van Oceanix City niet mogen merken dat ze op het water wonen. 

Bovendien kan de stad - dankzij het milieuvriendelijk materiaal waarmee ze wordt vastgekoppeld - met de zeespiegel meestijgen waardoor Oceanix City bestand is tegen orkanen van categorie vijf. Dat zijn orkanen die windsnelheden van 250 kilometer per uur halen, zoals orkaan Fani die afgelopen weekend stevig huishield in India en Bangladesh.

Indien het een beetje te spannend wordt, kunnen de platforms trouwens naar een veiligere locatie worden gesleept volgens het ontwerp. Om die reden worden ze op maximaal anderhalve kilometer van grote kuststeden geconstrueerd.

(Lees verder onder de foto)

Oceanix
Oceanix Oceanix

Realiteit

Maar is het ontwerp van zo’n drijvende stad eigenlijk wel realistisch? Jammer genoeg is het antwoord daar nee: Oceanix City is momenteel eerder een utopie dan de realiteit. Allereerst is er een gebrek aan technologie en vernuft om zulke steden te bouwen.

Bovendien hebben Oceanix en de architecten van BIG nog enkele gulle sponsors nodig om het project te financieren. En wie zou het daarna trouwens kunnen betalen om in zo’n drijvend dorp te gaan wonen? Voorlopig ziet het ernaar uit dat men duur zal betalen een stukje grond op het water.

Gelukkig kunnen gegadigden voorlopig nog wegdromen bij de futuristische ontwerpen:

Oceanix
Oceanix Oceanix
Oceanix
Oceanix Oceanix
Oceanix
Oceanix Oceanix
Oceanix
Oceanix Oceanix18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lot Claeys

  Niet realistisch. Ondergronds wel: toegang via een solarium met lift en trap. Op die manier komt er veel meer groen dat CO2 ''opeet'', kan er veel meer regenwater doordringen in de grond, zijn de woonsten veel beter geïsoleerd met veel minder verbruik van energie voor verwarming, ook al kan de bewoonbare oppervlakte veel groter zijn.

 • Rody Franks

  Het zal nochtans broodnodig worden, Kirsten, want op het vasteland zal geen plaats meer zijn als we zo verder blijven kweken!

 • Kirsten Hershe

  zeespiegelstijging? klimaatverandering ?wonen op het water? hoe langer hoe zotter die wetenschappers, ze weten van gekkigheid niet meer wat schrijven. Alles is goed genoeg om ons een geweten te schoppen, ik doe daar niet aan mee. Klimaat verandert continu, met of zonder mensen op deze planeet. Het gaat ons enkel heel veel geld kosten, de rest is allemaal larie en apekool. Lees maar eens op klimaatgek.nl over de zeespiegelstijging, u zal ogen trekken beste doemdenkertjes! Stop de leugens!

 • Ibn Marouf

  1) De boeken van Jules Vernes waren ook ooit futuristisch. 2) Begin met de bevolking drastisch te beperken! 3) Zet massaal zeewater om in zoet water, voor de landbouw, sanitair gebruik, industrieel gebruik, kortom elk gebruik waar smaak geen belang heeft. @ Gui Cloostermans: bluswater genoeg!

 • Alec Verbruggen

  Zou gemakkelijk zijn, alle afval direct weg hop in zee.