Wonderknaap van twaalf bouwt werkende kernfusiereactor in zijn kamer

Getty Images/iStockphoto
Jackson Oswalt uit Memphis kreeg een aparte kamer en voor zo’n 10.000 dollar aan materiaal van het internet ter beschikking van zijn ouders. Daarmee ging hij als twaalfjarige aan de slag. Enkele uren voor hij dertien werd, slaagde hij op 19 januari 2018 in zijn kernfusie. Hij is misschien wel de jongste ter wereld die dat klaarspeelde. Indrukwekkend.

Jackson Oswalt, nu 14, had niet zoals de meeste van zijn leeftijdsgenoten zo veel interesse voor social media of computergames, maar was gefascineerd door alles wat met kernenergie te maken had. Hij deed opzoekingswerk op het internet en leerde wat hij allemaal nodig had voor zijn experiment. Zijn ouders sponsorden hem voor 10.000 dollar (8.800 euro).

Jackson leerde al doende en had ook veel aan een online forum voor amateurfysici. Hij moest zijn op eBay gekochte onderdelen geregeld zelf nog aanpassen. In zijn tot lab omgevormde speelkamer bouwde hij zo een stalen machine met zuigers, pompen en kamers, waarmee hij atomen met kracht en door hoge temperaturen tegen elkaar kon smijten zodat er uitbarstingen van energie vrijkomen. Een kernfusiereactor dus. Jackson is erkend als de jongste Amerikaan ooit die kernfusie met succes uitvoerde. Hij wilde het record afsnoepen van Taylor Wilson uit Arkansas, die in 2008 op 14-jarige leeftijd dezelfde prestatie leverde. En dat lukte Jackson dus.

Het hele proces is vergelijkbaar met hoe de zon en andere sterren energie krijgen. Op grotere schaal streven wetenschappers er ook naar om een kernfusiereactor te maken die net als de zon meer energie kan vrijmaken dan hij binnenkrijgt om huizen en gebouwen van elektriciteit te voorzien. “Daar zijn we nog altijd heel ver van”, zegt Dr. Jingbiao Cui, professor aan de Universiteit van Memphis. De kernfusiereactor van Jackson heeft inderdaad meer energie nodig dan er opgewekt wordt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mich lee

  pascal devillé: kernfusie is nog niet mogelijk om energie op te wekken. Ook hier is er meer energie nodig om de fusie op te wekken dan dat er bij de fusie vrij komt. Dat is trouwens ook in sterren zo. Die extra energie is daar echter DRUK die door de enorme massa vanzelf ontstaat. Vooralsnog blijft kernfusie een verrre droom.

 • Peter Cortens

  Als je een beetje rustig bijleest dan weet je dat deze jongen een goed gekende en gedocumenteerde proefopstelling heeft gebouwd met alle oog voor veiligheid. Erg knap voor een knaap van 14, zeker als je het technische niveau van zijn blogs bekijkt. Maar hij gaat niet de woonwijk opblazen of een zwart gat gaan maken hee.

 • Ferdinand Engelbeen

  Sabinne Langentee, geen paniek... Wat die jongen heeft gemaakt is géén waterstofbom, daar heb je heel wat meer voor nodig. Het principe is hetzelfde, maar de omvang van de reacties is zo klein dat die jongen er nog meer energie moet instoppen dat er uitkomt. Zelfs bij de veel grotere echte reactor, de Iter die in aanbouw is, kan de hele boel in het ergste geval smelten, niet ontploffen...

 • Sabinne Langentee

  In een gewoon woonhuis bij mama en papa in een wijk... goed zot, voor hetzelfde geld een van de grootste catastrofen ooit. Dit moet niet beloond maar gestraft worden.

 • frans wimpers

  een bouwdoos kan men overal aanschaffen