Wetenschappers zetten ruimteharpoen in om afval uit baan van de aarde te halen

ThinkStock
In de komende weken wordt een Europese satelliet getest die moet dienstdoen als 'ruimtevuilniskar'. Met een schijnbaar eenvoudig systeem op basis van een harpoen en een net hopen wetenschappers de tonnen afval te kunnen verwijderen die de ruimte momenteel onveilig maken.

Naar schatting zweeft zo'n 7.000 ton afval rond de aarde, gaande van kleine schroefjes tot in verval geraakte satellieten. De rondzwevende brokstukken bewegen zich voor aan een snelheid van 27.000 km per uur, waardoor ze een gevaar vormen voor andere ruimtetuigen. 

Tot nu toe was er geen sluitende oplossing om het vuilnis op te ruimen, maar een groep Europese wetenschappers meent daar verandering in te brengen. Zij ontwikkelden RemoveDebris: een satelliet met een harpoensysteem dat het afval moet opvangen. Het doel is om de brokstukken veilig te vernietigen of kleinere afvalstukken terug te sturen naar de atmosfeer, waar het kan opbranden voor het de aarde raakt.

De harpoen is zo'n 30 centimeter lang, en kan afgevuurd worden om een brokstuk te vangen op een afstand van 20 meter. Het afval kan daarna worden opgehaald met behulp van een net. 

Het harpoensysteem van de RemoveDebris-satelliet.
REUTERS Het harpoensysteem van de RemoveDebris-satelliet.

"Dit is een heel mooi, simpel stukje technologie, maar we hebben het geüpdatet voor het gebruik in de ruimte. Het mooie van het systeem zit 'em in de eenvoud," zegt Alastair Wayman, een Britse wetenschapper die meewerkte aan het project. 

Het RemoveDebris-tuig werd in de ruimte geschoten tijdens de 52e Falcon 9-lancering, en is inmiddels aangekomen bij het International Space Station (ISS). Daar wordt het geassembleerd door de astronauten op het platform, waarna het systeem in de komende weken voor het eerst wordt getest. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lily liken

    En als er een hoop bij elkaar is gevangen dan laten ze die hoop voor wat het is . Laten zweven maar dan . Mss in de verre toekomst iets nieuw om die hoop dan zogezegd op te ruimen. Ruim eerste de aarde op en begin dan in de ruimte , idioten . WIJ leven HIER en niet Daarboven.

  • Marc Spandel

    Heel slim... kleine boutjes proberen vangen met een harpoen, en een satelliet die op zichzelf ruimteschroot zal worden... héél slim... en met een vangnet stukken schroot opvangen die aan 27.000 km per uur voorbij zoeven zonder dat het net scheurt... héél slim... en daarna dit radioactief en giftig materiaal massaal 'verbranden' in onze atmosfeer om ruimte vrij te maken voor raketten met kernbommen die niet mogen beschadigd worden door ruimtepuin? Héél slim!

Video