Wetenschappers verwachten lange reeks van verwoestende aardbevingen in 2018 omdat de Aarde trager draait

De schade was aanzienlijk na de aardbeving op Kos dit jaar
AFP De schade was aanzienlijk na de aardbeving op Kos dit jaar
Onze planeet draait een fractie trager dan normaal en dat heeft mogelijk dramatische gevolgen. Volgens Amerikaanse onderzoekers wordt 2018 een rampjaar met verhoogde seismische activiteit.

Vier jaar geleden begon de snelheid waarmee onze planeet ronddraait lichtjes af te nemen. Een dag duurt momenteel een milliseconde langer. Het gaat dus slechts over marginale verschillen maar de impact kan wel groot zijn.

Roger Bilham van de universiteit van Colorado en Rebecca Bendick van de universiteit van Montana hebben vorige maand in een studie de correlatie tussen de snelheid waarmee de Aarde ronddraait en seismische activiteit belicht.

"De link is zodanig sterk dat we een aanzienlijke stijging in het aantal zware aardbevingen verwachten", verklaarde Bilham vorige week aan de Britse krant The Observer.

De wetenschappers bestudeerden aardbevingen met een kracht van 7 en hoger op de schaal van Richter die zich hebben voorgedaan sinds 1900. Daaruit is gebleken dat er 5 cycli zijn geweest waarin de Aarde tijdelijk trager is gaan draaien. Telkens volgde daarop een reeks zware aardbevingen. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo'n 15 forse aardschokken. Als de geschiedenis zich herhaalt, zijn dat er volgend jaar 25 of zelfs 30.

Bilham en Bendick verwachten dan ook dat 2018 een rampjaar wordt. Het valt evenwel moeilijk te voorspellen waar deze bijkomende aardbevingen gaan plaatsvinden. Al lopen tropische regio's dicht bij de evenaar volgens de onderzoekers het meeste risico.
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  natuurlijk draait de aarde trager..nogal logisch...met acht miljard mensen erop en volgens mij is de aarde ook aan het zakken, door dat immens gewicht...van al die mensen.

 • Jean-Pierre Vijt

  Wijkt de klok die metingen doet niet ook een beetje af ? Evenals :opwarming van de aarde . Dit is al bezig van na de ijstijd . Denk niet dat er toen al een auto rondreed of fabriek aanwezig was. Het enige wat we moeten doen is afval beperken ! Minder plastiek wegwerp. Geen productie meer van dit . Stevigere flessen uit plastiek met statiegeld. Betere kwaliteit van keukenapparaten ,wasmachines enz Zodat deze langer meegaan zoals vroeger !

 • De Waen Luc

  Cris Horn : De aarde koelt al 18 jaar af..check real data

 • Walter Claeys

  Dus 8 uren duren nu langer dan pakweg 100 jaar geleden. Voilà de oorzaak van de vermoeidheid van zoveel mensen. En al eens berekend hoeveel loonverlies er op die manier geleden wordt?

 • Karel Luyten

  De aarde zal zich moeten haasten om de eerste te zijn. Er zijn een paar pinokkio's met raketten, die ook voor aardbevingen kunnen zorgen.