Wetenschappers ontdekken 'superbacterie' die tegen antibiotica kan

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Australische onderzoekers hebben een 'superbacterie' ontdekt die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica. Dat melden de onderzoekers van de Universiteit of Melbourne. De bacterie, genaamd Staphyloccus epidermidis, komt vooral voor in ziekenhuizen en is verwant aan MRSA.

De bacterie kan volgens de wetenschappers ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Vooral verzwakte mensen kunnen geïnfecteerd raken door de bacterie. De dienst intensieve zorgen is daarom de plek waar de bacterie de meeste slachtoffers maakt.

Volgens de onderzoekers is het vooral dodelijk voor mensen die er al slecht aan toe zijn. De bacterie werd als eerste in Australië waargenomen, maar ook in andere delen van de wereld, waaronder Europa, zijn vormen van de bacterie gevonden. Uiteindelijk onderzochten de vorsers monsters in tien verschillende landen. "We troffen de bacterie aan in veel landen en ziekenhuizen in de wereld", zegt Ben Howden van de Universiteit van Melbourne.

Volgens de onderzoekers heeft de bacterie zich ontwikkeld vanwege het toenemende gebruik van antibiotica in ziekenhuizen. "Het lijdt geen twijfel dat de resistentie van bacteriën tegen antibiotica een van de grootste gevaren voor ziekenhuizen wereldwijd zijn", concludeert Howden. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Van Bogaert

  Antibiotica = chemotherapie, aanval op immuunsysteem ipv ondersteuning van immuunsysteem en aanval op bacterie, vreemd dat enkel mensdom erin slaag om wat de natuur aanbied (hetzij schoonheid of bescherming) naar de knoppen te helpen met zogezegde wetenschap...

 • danny buyse

  @Philomena, volgens mij heb ik zelfs nog nooit antibiotica geslikt! Ik ben er nu 54 en heb zelfs nog nooit een huisarts gehad behalve van verleden jaar door thuis van de trap te donderen en had een peesscheurtje in de schouder.

 • Rudi Vanhelmont

  @ Ingrid Joosten... Finally iemand met een duidelijk antwoord, inderdaad, dagen zijn de toekomst, ik spreek hier al jaren over en de meesten verklaren me zot, tot ik bewijzen laat zien... Bacteriofagen zijn idd de toekomst...

 • jan dessers

  Ik heb zogoed als nooit antibiotica genomen, maar kreeg vorig jaar na operatie wegens prostaatproblemen de ziekenhuisbacterie..ik niet alleen, een 5 tal kamers rondom mij hadden het ook. nu ben ik ineens resistent tegen zowat alle antibiotica na een maand ziekenhuisverblijf in isolatiekamer met om de 6 uur een infuus met zware antibiotica..of zoals de dokter het stelde: nu is de kans reëel dat je sterft voor je 70ste aan een banale longinfectie..dan leef ja al 60 jaar gezond..

 • Daniel Corstjens

  Als je lang genoeg zoekt ondek je zelfs de dag dat je zal sterven!