Wetenschappers boren door 600 meter dikke ijslaag om smeltende gletsjer te onderzoeken

Een luchtbeeld van de smeltende Thwaites-gletsjer, begin dit jaar vrijgegeven door de NASA.
EPA Een luchtbeeld van de smeltende Thwaites-gletsjer, begin dit jaar vrijgegeven door de NASA.
Een internationaal team van wetenschappers is aangekomen bij de Thwaites-gletsjer op Antarctica voor een onderzoek naar de reden dat die snel smelt. Ze moeten eerst met heet water door 600 meter ijs boren, voordat ze een robot-onderzeeër onder het ijs kunnen brengen.

De Thwaites-gletsjer, die zo groot is als de Amerikaanse staat Florida, is sinds de jaren tachtig van de vorig eeuw naar schatting 540 miljard ton ijs kwijtgeraakt. Het smeltingsproces krijgt steeds meer vaart. “Er zijn verschillende gletsjers op Antarctica waar iets vergelijkbaars gebeurt, maar over deze maken we ons de meeste zorgen”, zei een woordvoerder van het team tegen de Britse krant The Guardian.

Het Brits-Amerikaanse team heeft er weken over gedaan om de afgelegen plek in het zuidpoolgebied te bereiken. Daar hebben de onderzoekers bij temperaturen van min 20 graden slechts een paar dagen om door het ijs te boren en de onderzeeër te gebruiken. Het moet allemaal snel gebeuren omdat het ijs weer dichtvriest.

Bekijk ook: Enorme ijsberg breekt af in het zuiden van Antarctica
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Van den Branden

  In feite is de hoofdbedoeling van het boren niet het onderzoeken van de gletsjer maar om te weten te komen welke rijkdom er zich onder bevind. Ze zijn nog zo blij dat het ijs sneller smelt. Het is bijna oorlog om wie dat wat waar mag doen.

 • Rene Dannau

  laten we een gat in een vulkaan boren dan kan door dat gat lava naar buiten zodat deze het gat groter maakt, zo zal er ook warm water naar boven komen en het ijs kan dan sneller smelten.

 • Ferdinand Engelbeen

  Ik dacht dat het al lang bekend was dat de aardwarmte onder West-Antarctica veel hoger is dan onder Oost-Antarctica, waardoor de gletsjers van onderuit smelten. Maar mogelijk is dat om dat nauwkeuriger in kaart te brengen.

 • Daniel Corstjens

  Opwarming van de grond onder het ijs? De natuur staat niet stil!

 • Jan Van Gent

  Als ze er nog veel een boren dan krijg je kaas met gaatjes en zal het nog sneller beginnen smelten . Het is mede door de onderzoekers dat de natuur ten onder gaat op sommige punten !