Exclusief voor abonnees

Wetenschappelijke droom komt uit: chemische techniek verandert CO2 in kolen

Een kolencentrale bij Hoek van Holland.
Hollandse Hoogte / Peter Hilz Een kolencentrale bij Hoek van Holland.
Een nieuwe chemische techniek verandert koolstofdioxide in kolen. De wetenschappers dromen er al van om zo het broeikasgas COuit de lucht te halen.

Het heeft een zekere poëtische schoonheid: koolstofdioxide, door menselijk stoken in de atmosfeer verstrikt, veranderen in kolen, het materiaal waarmee alles in zekere zin begon. “Je kunt de klok misschien niet letterlijk terugdraaien, maar dit komt wel in de buurt”, zegt de Australische chemicus Torben Daeneke (RMIT University).

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Verbiest

  @Bruno: je hebt ongeveer 6 & 7000 bomen nodig om een standaard gezin co2 neutraal te maken, dus begin maar al te sparen ;-)

 • peter colson

  100% correct mr messens. Het is me allang duidelijk geworden dat journalisten op wetenschappelijk of technisch vlak totaal analfabeet zijn. Er is een zeer groot verschil tussen een proef in labo waar ze alle factoren onder controle hebben en de buitenwereld en realiteit die daar zeer ver van af staan. En dan is men verbaasd dat er zoveel geld over de balk wordt gesmeten om niets te bereiken

 • Jurgen Latet

  Supper dan kunnen we gewoon verder doen als altijd dat is zeergoed nieuws.

 • bruno messens

  En hoeveel energie kost het om dit te bouwen en te laten werken? plant een boom, mooier, gezonder en kost niets

 • Jos Fruru

  En als ze die kolen verbranden komt die CO2 terug in de lucht terecht. Geen winst dus...