Wetenschappelijk verklaard: waarom de ene Yanny hoort en de andere Laurel

AFP
Een kort audiofragment zorgt voor verhitte discussies op het internet. Internetgebruikers lijken het niet eens te worden over wat de computerstem in het fragment lijkt te herhalen: 'Yanny' of 'Laurel'. Velen horen nu eens het ene woord, dan weer het andere. Hoe komt dat? "Je kunt je eigen hersenen wel degelijk foppen."

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Niks speciaal en zelfs normaal.Hebben ooit bij psychologie vorming een test ge-daan met 10 personen,de eerste persoon moest een zinnetje van ca 10 woordjes in het oor van de tweede zeggen en zo vervolgens van oor tot oor tot de 10de persoon en op einde was de zin in de verte verte niet wat de eerste verteld had. Moraal van 't verhaal ,oppassen als iemand "Iets" hoort en verteld het verder, idem met getui-gen waarnemingen,zelfde test gedaan en 10 keer andere waarneming.

 • Victor Ypres

  Er is al aangetoond adhv low pass and high pass filters dat het geluidsfragment beide uitspraken bevat. Wat je dus hoort is in grote mate afhankelijk van op welk toestel je het fragment afspeelt.

 • Bernd Vaes

  Wanneer zal de krant eens afleren, alles achter een wetenschappelijke waarheid te stoppen. Echte wetenschap is wel wat anders.

 • Anne Onsia

  Het maakt niet uit wat je hoort: ik wil weten wat die stem werkelijk zegt. Wat werd er ingesproken??

 • Dominique Cardon

  ben ik nu de enige die het allebei hoort?