Wetenschappelijk vakblad geeft voor het eerst in zijn geschiedenis stemadvies: “Kies voor Biden”

Joe Biden
AP Joe Biden
Het Amerikaanse populairwetenschappelijke tijdschrift Scientific American heeft zich voor het eerst in zijn bestaan uitgesproken voor een presidentskandidaat. Het tijdschrift, waarin onder meer Albert Einstein ooit publiceerde, schaart zich in zijn oktoberuitgave achter de Democraat Joe Biden.

"We doen dit niet lichtzinnig", schrijven de redacteurs van Scientific American. Tegen The Washington Post zegt hoofdredacteur Laura Helmuth: "We zouden ons graag afzijdig houden van politiek, maar deze president is zo anti-wetenschap dat we het niet kunnen negeren.”

In het stuk wordt verwezen naar onder meer Trumps gebrekkige aanpak van de coronapandemie, het klimaatvraagstuk en zijn vijandige houding tegenover wetenschappers, die nodig zijn om de crises te bestrijden. "Dat is waarom we erop aandringen te stemmen op Joe Biden, die op feiten gebaseerd plannen biedt voor het beschermen van onze gezondheid, onze economie en het klimaat.”

De wetenschap is de afgelopen jaren vaker in opstand gekomen tegen Trumps beleid en overtuigingen. Zo werd er in 2017 een Mars voor de Wetenschap georganiseerd en afgelopen mei bekritiseerde het medische tijdschrift The Lancet Trumps "inconsistente en incoherente" reactie op het coronavirus.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Het overgrote deel van wetenschappers ziet hoe leugens en prietpraat van de president waarheid en feiten overheersen. De intellectuele armoede stijgt onder de bevolking.

 • Liesbeth Cuppens

  Kennis komt voort uit lectuur of gesprekken met deskundigen. Aangezien Trump voor geen beide open staat, mag het niet verbazen dat de ideeën van Trump maar zelden zijn populair in de wereld. Welke inzichten Biden ook heeft, het zal de VS deugd doen een andere president te hebben dan één die zichzelf als middelpunt van het universum ziet.

 • Paul Keulemans

  Logisch, voor Trump is wetenschap iets wat hij niet snapt, en wat hij niet snapt bestaat niet !

 • Jeroen Beckers

  Dat een wetenschappelijk tijdschrift dit doet heeft maar één reden: ze zitten met de slechtste president ooit. Hij was nooit de president van àlle amerikanen, maar alleen van de mensen die voor hem stemden en hij vond dat nog normaal ook. Dat heb je met extreme narcisten.

 • Theo Schuermans

  Dat wetenschappelijk blad hoeft niet aan politiek te doen.