Wereldwijd werden er deze week ontelbare hitterecords verbroken. En dat is geen goed nieuws

Kinderen spelen in een park in Antwerpen.
bas bogaerts Kinderen spelen in een park in Antwerpen.
Wereldwijd stegen de temperaturen afgelopen week tot ongekende hoogtes. De ongewone en langdurige hittegolf richt het debat onvermijdelijk op de verandering van het klimaat.

Afgelopen maand viel in Californië de elektriciteit uit, door een overbelasting van het energienetwerk. De reden? Te veel airconditioners tegelijk in gebruik. Algerije registreerde in dezelfde maand in de Sahara de hoogste temperatuur ooit gemeten in Afrika: 51,3 graden Celsius. Het Verenigd Koninkrijk onderging zijn op drie na langste hittegolf ooit. Met als bewijs een gesmolten dak op een onderzoeksgebouw in Glasgow. Droogte zorgt wereldwijd voor dreigende mislukte oogsten en bosbranden.

Zelfs als de zon onder gaat brengt de nacht geen verkoeling meer. De kust van Oman meet 's nachts temperaturen van 42,6 graden Celsius. Dit wordt de hoogste 'laagste' temperatuur genoemd, ooit gemeten. En zo gaat de lijst door.

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gaan de stijgende temperaturen tegen de standaard cyclus in: het weerfenomeen La Niña vindt namelijk plaats. Dat hoort een moment te zijn waarop temperaturen dalen, in plaats van te stijgen.

Onderzoeken wijzen tot nu toe steeds op het risico dat bepaalde weerfenomenen langer en intensiever zullen aanhouden. Onder meer de meteorologen van de WMO zien hun theorieën in de jongste weken regelmatig bevestigd. Zowel warmte- als koudefronten vaker geblokkeerd zullen worden. Dit zorgt voor langere periodes van hitte, koude of juist extreme regenval, zoals afgelopen week in Japan het geval was. Daar overleden meer dan 150 mensen door overstromingen na extreme regenval en overstromingen.
31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel Valgaern

  Ferdinand: zoals steeds haalt u hier en daar wat cijfertjes uit studies die uw en ontkenners hun gelijk zou moeten bewijzen zonder de volledige studie te bekijken. Maar nooit lees ik een volledige studie die het zou ontkrachten. Een beetje zielig nietwaar?

 • Filip Desmedt

  Dit is gewoon een cyclus , een normale cyclus , zoals het al miljoenen jaren zo is . De klimaatverandering is normaal , en niet de schuld van de mens , dit wordt enkel en alleen aangehaald zodat de politiekers de taks op het klimaat kunnen verrechtvaardigen . Om hun vetpot groter te spijzigen . Hun 18000 per maand wordt daar mee betaald . Voor de rest , het is de zon , de natuur die het weer bepaald , en we gaan zo te zien naar een warme periode ....

 • Axel Marckx

  En toch blijft de meerderheid van de bevolking als een domme struisvogel de kop in het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is. Bedankt, negationisten, om op die manier het probleem alleen maar erger te maken. Hopelijk voor u zijn het niet uw eigen kinderen die zullen omkomen van honger en dorst, of verdrinken wanneer een zoveelste tropische orkaan ook onze regio teistert.

 • mich lee

  Peter Bonacasa, dus die paar warme dagen zijn ook gewoon weer en hebben niet smet het klimaat te maken? Of geldt dat enkel voor koude. Dat het klimaat verandert is duidelijk, dat de mens er toe bijdraagt? Zeker. Is de mans er alleen de oorzaak van? Twijfelachtig.

 • Walter Van Criekinge

  Wouw een foto van in het bloedhete Antwerpen. Ik woon gelukkig op de parking.