Wereldprimeur: eerste sla rolt uit voedselprinter van KU Leuven

(Illustratiefoto)
© Bart Leye (Illustratiefoto)
Het is wetenschappers van de Leuvense universiteit gelukt om sla te printen. De planten zijn in de vorm van gummibeertjes uit de voedselprinter gekomen.

"Levende plantencellen geven voedsel een sappig en knapperig mondgevoel", zegt onderzoeker Valérie Vancauwenberghe die de techniek ontwikkelde, op de site van Vilt, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. "Daarom wilden we ze printbaar maken." Het is volgens de makers een wereldprimeur in 3D-foodprinting.

Niemand heeft de beertjes al geproefd. Niet omdat ze giftig zijn, maar omdat ze nog niet goedgekeurd zijn voor consumptie. Voor de wetenschap maakt het weinig verschil, vindt Vancauwenberghe. "Het punt is dat we een protocol hebben ontwikkeld om plantweefsel te printen. Het gaat om de technologie, de beschrijving van de materialen, de optimale recepten en condities." De onderzoekster heeft de bioprinter zelf gebouwd, de inkt ontwikkeld en geëxperimenteerd met printmodellen.

De inkt bevat pectine en levende cellen die ik heb geïsoleerd uit sla. Daarmee heb ik beertjes geprint.

Valérie Vancauwenberghe

Langer houdbaar

Virtueel fruit is de specialiteit van de onderzoeksgroep aan de KU Leuven. Er is al een digitale bibliotheek van wiskundige modellen van appels, peren en tomaten. Die worden gebruikt om te achterhalen hoe groenten en fruit langer houdbaar gemaakt kunnen worden.

Het printen van sla is een logische stap, vindt Vancauwenberghe. Het resultaat is volgens haar "natuurlijk en artificieel tegelijkertijd". "De inkt bevat pectine en levende cellen die ik heb geïsoleerd uit sla. Daarmee heb ik beertjes geprint. Maar ook honingraatstructuren en blokjes zijn mogelijk, telkens met een verschillende textuur. Luchtig of minder luchtig."


Echte sla bevat 100 miljoen levende cellen per milliliter. Geprinte sla bevat één miljoen levende cellen per milliliter. Onderzoeker Valérie Vancauwenberghe: "De hoeveelheid aanwezige cellen is nog niet groot genoeg, maar ze overleven de printkop. In de toekomst moet het mogelijk zijn ze te laten groeien nadat ze geprint zijn."

De sla heeft de vorm gekregen van gummibeertjes.
Shutterstock De sla heeft de vorm gekregen van gummibeertjes.

De uitvinding kan mensen helpen die moeite hebben met slikken. Het printen biedt de mogelijkheid de structuur en de textuur van voeding in de hand te houden. "De presentatie is daarnaast aantrekkelijker dan bij gepureerd voedsel." In de toekomst wordt het volgens Vancauwenberghe mogelijk voeding te printen die is afgestemd op persoonlijke wensen en noden.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Don Tessers: Ja!!! Dat was ook meteen mijn eerste gedacht!

 • emiel wouters

  stop dan moet je eerst uw printer eens kuisen.

 • Don Tessers

  Startrek....druk op een knopje en er wordt vanuit de printer je appel of krop sla gebeamd, nog een keer op een knopje drukken en je hebt er de saus bij.

 • Maria Vissers Cools

  Michel van den Bosch niet printen. We hebben aan ene gek al meer dan genoeg

 • HUBERT VANHOVE

  Hoe gaat dit voedsel heten we hebben naast traditioneel gekweekt voedsel reeds bio voedsel wat volgt er nu?????