Wat is die mysterieuze streep lichtjes aan de hemel?

De ‘trein’ van lichtjes die vannacht door de hemel trok.
Twitter/Marco Langbroek De ‘trein’ van lichtjes die vannacht door de hemel trok.
De voorbije nacht was in de lucht een bijzonder verschijnsel waarneembaar. Aan de hemel was een streep van tientallen lichtjes zichtbaar die op sterren leken. Vermoedelijk ging het om satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, die vrijdag in een baan om de aarde zijn gebracht. Dat zegt ook weerman Frank Deboosere. “De heldere lichtpunten vannacht rond 1.00 uur aan de hemel zijn dus de Starlink-satellieten van SpaceX”, tweette hij.

In binnen- en buitenland maken mensen melding van het fenomeen, dat zich rond 1.00 uur voor het eerst voordeed en ook daarna nog te zien was. De een vraagt zich af of het gaat om een “zwerm drones”, de ander zegt “alsof de intercity langskomt door de lucht”.

Het project van het bedrijf van ondernemer Elon Musk, met de naam Starlink, is bedoeld om een verbinding voor snel internet op aarde en op termijn ook in de ruimte te realiseren. Daarvoor zijn honderden satellieten nodig, waarvan de eerste zestig de ruimte zijn ingeschoten.

Rond 02.30 uur was de trein van satellieten nogmaals te bewonderen al was het toen meer bewolkt.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Hofman

  Ik heb ze vanavond ook gezien!

 • Roger Vanopstal

  En maar zeuren over het milieu en ondertussen vervuilen we de nabije kosmos. Van mij mag het anders leefden we nog in de bomen tussen d chimpansees.

 • martijn ramaekers

  Ik heb het ook gezien en heb 1min 20 zitten filmen. Helaas mijn gsm laat nauwelijks een vage lichtstreep zien. Maar was wel spectaculair om zo te volgen aan de hemel!

 • Marie De Haan

  Had iemand gisteren nacht om 1:05 gedurende een paar seconden (10 sec ongeveer) een vliegende ster gezien of was ik de enige? Ik wou dat filmen maar de kwaliteit van mijn gsm camera had me verraden.